Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO: POTPISANI UGOVORI Na sedam osnovnih i srednjih škola postavit će se solarne elektrane, vrijednost projekta je gotovo 300.000 eura

Na osnovnim školama u Goli, Legradu, Svetom Petru Orehovcu, Kloštru Podravskom i Molvama te na Srednjoj školi Ivan Seljanec u Križevcima i Srednjoj školi Koprivnica postavit će se fotonaponske elektrane.

Potpisani su ugovori o javnoj nabavi, a riječ je o projektu vrijednom gotovo 300.000 eura.

– Ugovori obuhvaćaju izradu projektno-tehničke dokumentacije te izgradnju i montažu elektrana, a što se tiče izvora sredstava, kod škola u Goli, Svetom Petru Orehovcu, Kloštru Podravskom, Molvama i Srednjoj školi Ivan Seljanec riječ je o decentraliziranim sredstvima, dok su za škole u Legradu i Srednju školu Koprivnica sredstva osigurana iz izvornih županijskih prihoda – objasnio je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Ravnatelj je na potpisivanju ugovora čestitao ravnateljima škola na suradnji i prihvaćanju inicijative dodavši kako je korištenje obnovljivih izvora energije jedna od najvažnijih tema te kako se u Županiji mnogo radi na sličnim projektima.

– S obzirom na to da visoka cijena energenata utječe na funkcioniranje cijelog svijeta, tako je i sa sustavom obrazovanja, a ova je inicijativa zamišljena kao način da pokušamo biti što energetski neovisniji, okrenuti obnovljivim izvorima energije i korištenju čistih energetskih potencijala kojima obiluje naša županija. Još 2021. godine postavljene su elektrane na osnovnim školama u Gornjoj Rijeci, Drnju i Virju, a prošle godine na osnovnima školama u Kalinovcu, Kalniku i Sokolovcu, vrijedne 95.000 eura. U sklopu projekta županijskog Centra kompetentnosti elektrane su dobile i Obrtnička škola Koprivnica te Strukovna škola Đurđevac. Vjerujem da su ravnatelji zadovoljni ovim projektima i da će im značajno pomoći u još uspješnijem poslovanju – kazao je župan uz napomenu kako su očekivane uštede na energentima oko 50 posto.

Što se tiče nastavka ulaganja u fotonaponske elektrane, za objekte kod kojih se projektira dogradnja školskih prostora za jednosmjensku nastavu ugovoreno je da se predvidi i korištenje obnovljivih izvora energije. Riječ je o gimnazijama u Križevcima i Đurđevcu, osnovnim školama u Drnju, Ferdinandovcu, Rasinji i Svetom Ivanu Žabnom te Područnoj školi Podravske Sesvete.

Uime ravnatelja obratila se ravnateljica Srednje škole Ivan Seljanec Gordana Juran Ratković koja je zahvalila Županiji rekavši kako će elektrane pomoći ne samo u uspješnijem poslovanju, nego i u obrazovanju djece o ekologiji i zelenim politikama.

zatvori