Petak, 3. svibnja 2024.

Martin Sović (18) poznatiji kao smn objavio svoj prvi trap album: Većinom ga sluša mlađa ekipa, a u Koprivnici definitivno ima prostora za ovaj žanr

Da je koprivnička glazbena scena jaka tijekom posljednjih su godina dokazali mnogobrojni bendovi i izvođači i to kroz razne pravce, a svoj doprinos razvoju glazbe u našem gradu kroz nove žanrove daju i mladi glazbenici.

Tek jedan od njih tako je 18-godišnji Koprivničanac Martin Sović umjetničkog imena smn koji je dio $MS kolektiva o kojem smo već pisali krajem prošle godine nakon što su momci “odradili” svoj prvi nastup u FUNK-u. Martin je zanimljiv jer je sada objavio prvi samostalni trap album naziva “SMNIA” na kojem je 16 pjesama, a kojima pobliže ulazi u svijet ovog glazbenog pravca, odnosno unapređuje koprivničku trap scenu o kojoj ćemo nešto kasnije.

>> FOTO MiLi, smn, Žigi i $IN mlade su nade gradske rap scene: Želimo pokazati da u Koprivnici ima raznovrsnih pjevača i grupa

Mogli biste se zapitati što je to uopće trap, a isto smo pitali i Martina koji nam je kratko objasnio da je trap zapravo evoluirana inačica hip-hopa.

– To je glazbeni žanr u kojem možeš i repati, i pjevati. Na primjer, na emotivnim pjesmama česti su trap beatovi, no tada se pjeva, dok ima i “stvari” na kojima se rapa, također na trap beatu – rekao je.

Kada je pak riječ o stvaranju albuma prvijenca, Martin je kazao da su pjesme s albuma nastale nasumično kroz duži vremenski period.

– Stvarao sam pjesme nasumično kroz neko vrijeme i slao ih video-producentu Domyju pa mi je on rekao “Tu imaš stvari za cijeli album”. Tada sam sve pjesme posložio u album i rekao “Nek’ bude kak’ se spada”. Na albumu su izabrane pjesme koje su mi bile najbolje, neke starije su i izbačene, dok su s druge strane uključene i one koje su nastale prije više od godinu dana. Domy je jako zaslužan za nastanak albuma jer je napravio cover, a još mi je pomogao u strukturi, snimili smo i dva spota. Želim da se on što prije probije – ispričao nam je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Nastavio je kako mu je album prvijenac poslužio kako bi mogao evoluirati u glazbenom stvaralaštvu.

– Prije sam radio samo trap, a na ovom albumu sam počeo istraživati. Album nije povezan u cjelinu, no govori o meni i glazbi koju volim. Pjesme nisu nastale na način da bih poslušao nekog izvođača i napravio identičnu pjesmu, ali logično je da su mi drugi umjetnici dali inspiraciju – istaknuo je Martin.

Posebnost albuma leži u tome da je Martin sam radio miks i master, a sam je napisao i tekstove.

– Samouk sam, a u početku kada sam počeo miksati gledao sam tutoriale na YouTubeu, no iskreno, najviše toga sam samostalno shvatio kroz prasku – naučio sam što valja na vokalu, a što ne te sam slušao i druge izvođače. Svi beatovi s albuma nisu moji, taj dio sam prepustio drugima – rekao nam je.

Kada je pak riječ o reakcijama na album, one su pozitivne.

– Album se svima sviđa, i ja mislim da je solidan za prvijenac, no imamo još bolje pjesme koje će izlaziti u budućnosti. Dečki s kojima radim i ja nikad nismo bili neka grupa, već ekipa koja zajedno radi glazbu, a to će se u budućnosti i nastaviti – otkrio je.

Trap scena u Koprivnici nije baš izražena, a na razini Hrvatske ovaj žanr može “ući” u komercijalni prostor

S Martinom smo popričali i o trap sceni u Koprivnici za koju smatra da je u našem gradu nedovoljno istražena i izražena, iako za trap na našem prostoru definitivno ima prostora, posebice kod mlađih generacija, mišljenja je Martin.

– Koprivnici bi sigurno trebala i trap scena, to se moglo vidjeti i na koncertu 30zone u FUNK-u prošle godine, vidjelo se da ljudi vole trap i da će doći na takve koncerte; samo je potrebna scena koja će to sve podići i ponijeti još jače. To je većinom mlađa ekipa, kod starije interes nije toliko izražen, no poštujem i to. I od starije ekipe sam čuo da im se sviđaju neke pjesme s mog albuma, svatko nađe svoju publiku – poručio je.

>> FOTO/VIDEO 30zona ‘razvalila’ svoj prvi koprivnički nastup: Rijetko kad nam se događa da na kraju koncerta cijela publika završi na pozornici

Po pitanju scene na području Hrvatske, odličnim izvođačima smatra dečke iz Kukusa, zagrebačkog benda koji je, mogli bismo reći, prije 10 godina i “stvorio” trap zvuk na našem prostoru.

– Dečki iz Kukusa su daleko najjači trap artisti u Hrvatskoj, a novi album “X” zvuči im perfektno. Da je netko u Americi objavio takav album, to bi bio hit. Mislim da su novi album objavili kako bi pokazali tko je najbolji, a smatram da će se trap scena u Hrvatskoj samo još više razvijati – naglasio je Martin.

Da se scena širi iz alternativnih krugova dokaz su i poneke pjesme trap izvođača koje se proteklih mjeseci mogu čuti na radio postajama diljem Hrvatske – Hiljson Madela i Grše stoga su samo neki od izvođača koji pokazuju da trap može “zavladati” mainstream prostorom. Ipak, Martin je mišljenja da se može čuti razlika između “originalnog” trapa i komercijalnog štiha koji se i “vrti” na radio postajama.

– Na primjer, na albumu “Mandela Effect” Hiljsona Mandele je pjesma “Cura s kvarta” i čuje se da je to pjesma za radio, ima dosta dobar replay value na temelju kojeg će ju slušati svi i svima će biti simpatična. Na tom albumu ipak ima i “prave” trap glazbe koja nikad neće ući u komercijalu. U svakom slučaju, takve komercijalne pjesme sigurno će privući stariju, odnosno novu publiku prema trap glazbi – kazao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo za kraj da od ovog mladog umjetnika, ali i ostalih izvođača s kojima Martin surađuje, uskoro možemo očekivati nove pjesme i projekte.

– Možete očekivati nove featove s Vitom; već imamo spremne neke pjesme koje planiramo objaviti kroz ljeto, radi se i na projektu s jednim producentom iz Varaždina, a MiLi će također uskakati – zaključio je Martin.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori