Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO: POTPISANI UGOVORI Posebnim kategorijama putnika sufinancirat će se javno linijski prijevoz, a ruralni krajevi povezat će se s gradskim središtima

Posebnim kategorijama putnika sufinancirat će se troškovi za korištenje javne usluge prijevoza na području Koprivničko-križevačke županije, a strateški će se osigurati i kontinuitet povezanosti ruralnih krajeva, što je od velike važnosti za brojne stanovnike općina koje su udaljene od gradskih središta.

Poručili su to iz Službe ureda župana nakon što su koprivničko-križevački župan Darko Koren i predstavnici autobusnih operatera potpisali ugovore o sufinanciranju troškova za korištenje javno linijskog prijevoza.

Potpisivanjem navedenog ugovora osobe s invaliditetom na donjim ekstremitetima od 60 posto ili više te osobe koje imaju ukupni invaliditet 80 posto i više će s početkom kolovoza ostvariti pravo na sufinanciranje jednosmjerne karte u iznosu od 80 posto.

Iz Županije navode kako će se i za djecu do šest godina starosti plaćati svega 20 posto ukupne vrijednosti karte. Sredstva za sufinanciranje karata osigurana su u proračunu, a riječ je o izvornim sredstvima koja su rebalansom dodatno povećana.

Uslugom javnog linijskog prijevoza s operaterima su ugovoreni značajni mjesečni popusti i za radno stanovništvo koje ostvaruje 20 posto popusta, umirovljenike i studente koji imaju 80 posto popusta te učenici srednjih škola koji ostvaruju 95 posto popusta na ukupnu cijenu karte.

Podsjetimo, Županija je među prvima u državi prošle godine uspostavila uslugu javno linijskog prijevoza pri čemu je vrijednost godišnjeg ugovora s operaterima koji pokrivaju 79 linija županijskog i međužupanijskog prijevoza 2,8 milijuna eura.

>> OBJAVLJEN POPIS Javnim linijskim prijevozom obuhvaćeno milijun i pol kilometara na godišnjoj razini

Izvor: kckzz.hr

Župan Darko Koren je prilikom potpisivanja ugovora iskazao zadovoljstvo što se usluga širi i na dodatne kategorije putnika.

– Šaljemo jasnu poruku da jednako razmišljamo o svim društvenim skupinama, posebno onima koje su ranjivije zbog socijalno-ekonomskih čimbenika. Iznimno nam je drago što smo ovime zaokružili uspješnu priču koju smo prošle godine pokrenuli među prvima u Hrvatskoj i na taj način drugim županijama pokazali put kojim treba ići kako bi stanovnicima omogućili povezanost svih krajeva – kazao je.

Dodao je kako rezultati ovog modela pokazuju da dolazi do povećanja potražnje za javnim prijevozom u svim kategorijama putnika.

– U prvih šest mjeseci ove godine ukupan broj prevezenih putnika bio je oko 420.000, dok se ukupan broj prodanih karata kreće oko 40.000 pri čemu se najviše prodaju umirovljeničke karte. Broj prevezenih kilometara je trenutno 876.000, a to su vrlo ohrabrujući podaci koji dokazuju kako smo izabrali pravi put – ističe župan.

Autobusni prijevoznici potvrdili su kako je broj putovanja porastao te da je ovim modelom osiguran ne samo funkcionalni tranzitni modalitet, već i kvaliteta usluge prijevoza što je i osnova ugovora.

– Izabrali ste pravi put i na tome vam čestitamo. Bili ste pioniri u ovome poduhvatu i danas kada pogledamo ostale županije, vi ste svijetli primjer kako održiv model javnog prijevoza treba izgledati. Na samom početku neki su politikantski govorili da je model u fokus stavio prijevoznike, no činjenica je da je usluga osmišljena zbog korisnika i njihovog zadovoljstva te da su oni u središtu ove lijepe priče – naglasio je prokurist Čazmatrans prometa Damir Pavlović.

Spomenimo kako su potpisivanju ugovora prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnici županijskih upravnih tijela Darko Masnec, Marijan Štimac, Melita Ivančić i Ana Mušlek.

zatvori