Utorak, 30. travnja 2024.

FOTO Koprivnica je napokon dobila skate park, a reakcije su odlične: Lakše je napredovati ovdje nego na dvije palete i komadu željeza iza kuće

Neki će na ovom mjestu odrasti, a neki i ostariti.

Rečenica je to kojom nas je pozdravila ekipa skatera na novom koprivničkom skate parku koji je u većoj mjeri dovršen prije nekoliko tjedana. Ovih se još dana “glancaju” detalji nakon čega bi park i službeno trebao biti otvoren, no zajednica “starosjedioca”, kako se simpatično nazvala ova ekipa, već koristi sve kutke novog prostora namijenjenog upravo njima. Naravno, u velikoj mjeri, posebice u večernjim satima, pristižu i mlađe generacije te pregršt novih lica, potvrđuju nam skateri.

>> NAPOKON Gradit će se skate park pokraj bazena, odobren projekt vrijedan nešto više od milijun kuna

Snimio Tomislav Matijašić.

Ipak, dugo su čekali da u Koprivnici dobiju javni prostor prikladan njihovim potrebama jer je povijest parkova u ovom gradu komplicirana, no o tome ćemo nešto kasnije. Spomenimo zasad da se novi skate park nalazi neposredno pokraj Bazena Cerine, izgradnja je počela krajem prosinca prošle godine, a riječ je o prostoru od 600 kvadratnih metara zamišljenom kao podlozi za razvoj svih koturaljkaških sportova poput skateboarda, rolanja i vožnje romobila.

Kako nam je to rekao Fran Zagoršćak koji skatea otprilike 11 godina, prvi dojmovi na novom parku su odlični.

– Rekli bismo da je i bolje nego što smo očekivali, iako smo znali nacrt unaprijed. Po meni je to sada jedan od boljih skate parkova u Hrvatskoj, a možda čak i šire. Kvaliteta se vidi po tome što dolazi jako puno ljudi iz Zagreba, Osijeka, Varaždina, Križevaca, Molva… Skate park je namijenjen apsolutno svima i nije bitno iskustvo, već da se poštuju pravila vožnje i da pazimo jedni na druge. Bitna je kultura – istaknuo je Fran.

S Franom se složio i Marko Petković koji pak skatea oko 19 godina.

– Park je odličan za početnike jer ima male i niske elemente gdje početnici mogu isprobavati blage nagibe i krivine, no ima i velike “prave” elemente za skatere koji dugo godina skateaju i pripremaju se za natjecanja pa mogu raditi ozbiljne trikove. Baš je zaokružen i dosta jedinstven, takvog koncepta generalno nema u Hrvatskoj zbog čega smo jako zadovoljni. Već je u planu da se u rujnu održi i prvo natjecanje koje će uz samo skateanje imati i dodatne sadržaje – poručio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dodatna vrijednost novog parka leži u činjenici da su ga izgradili skateri za skatere.

– Tvrtku koja je gradila park čine skateri, počeli su graditi parkove da dignu scenu u Hrvatskoj jer znaju da sa skate parkovima dolaze i novi skateri. Izgraditi skate park je specifičan posao – puno majstora bi to znalo napraviti, no dok čovjek ne vozi onda ne zna finese koji čine veliku razliku. To je bio problem kod prijašnjih parkova, postojale su sitne greškice kod gradnje koje su onemogućile 50 posto uporabljivosti elemenata – objasnio je Marko.

Povijest skate parkova u Koprivnici

Kada je pak riječ o povijesti skate parkova u Koprivnici, ona je duga i pomalo komplicirana.

– Prvi skate park bio je kod Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, baš onda kada sam ja počeo voziti. Ne znam zašto su maknuli taj skate park, vjerojatno zato što se nije mogao širiti i postojale su druge ideje za taj prostor. Park je onda prebačen kod Osnovne škole Braća Radić gdje je ostao dugi niz godina, a njega su maknuli zato što su elementi bili dotrajali pa je to bilo nezgodno. Elementi na prijašnjim skate parkovima su bili napravljeni starim metodama od drva i sve to ima svoj vijek trajanja. Obnova je dosta koštala Grad Koprivnicu, jedne godine smo i mi sami obnovili taj park – ispričao nam je Marko i dodao kako je na kraju nespretnim spletom okolnosti taj skate park srušen 2019. godine u svega par dana.

>> NOVI SKATE PARK Koprivnica će dobiti novi i suvremeniji poligon za skateboarding, stari odlazi u povijest

Ekipa skatera potom je morala preseliti kod Gimnazije Fran Galović gdje su si sami postavili poneke elemente. I danas zahvaljuju ravnatelju ove škole što im je to dopustio, a unatoč nepovoljnoj situaciji, to ih nije spriječilo da nastave sa skateanjem.

– Dok netko stvarno voli skateati, da ima samo ravnu podlogu i da mu nitko ne smeta, to mu je već dovoljno. Čak te nekad takve stvari i više potaknu, pogotovo onog tko “zagrize”. Oni koji nisu bili toliko “ufurani” su se raspršili zbog čega je scena u Koprivnici postala vrlo mala – otkrio je Marko u nadi da će otvorenjem novog skate parka doći i nove generacije koje će “preuzeti štafetu”.

Fran Zagoršćak / Snimio Tomislav Matijašić.

Na novi skate park svi su dobro došli

Franu je upravo zato drago vidjeti nove klince koji dolaze na aktualni skate park.

– Znam da oni sada mogu puno brže i bolje napredovati nego mi u prošlosti jer imaju prave elemente. Lakše je napredovati na skate parku nego na dvije palete i komadu željeza iza kuće – usporedio je.

I lokacija samog parka je prikladnija, posebno ako ga usporedimo s improviziranim “parkom” pokraj gimnazije, dodao je Marko.

– Djeca sada imaju gdje doći te vidjeti kako mi vozimo. Na primjer, kod gimnazije nisu svi znali da smo tamo, a osjećali su se i kao autsajderi jer smo mi imali svoje elementiće. Ovo je sada javni skate park koji je namijenjen svima, sve to sada ima više smisla, pogotovo za mlađe generacije – napomenuo je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Iskusniji vozači pritom su pak tu kako bi sada, na novom parku, mlađim generacijama prenijeli svoje iskustvo.

– Jako smo otvoreni i ne mora nas se nitko bojati. Obično se prezentira da su skateri buntovnici, no kod nas je to obrnuto; u Koprivnici nikad nije bilo problematičnih skatera, a svi su pozvani na novi park – rekao je Marko.

Shodno tome, na parku smo upoznali i Gabrielu Lončar koji je tek počela voziti.

– Skate park je super jer s obzirom na to da tek počinjem, imam puno prilika naučiti neke stvari koje skateri nisu mogli dok nije bilo parka. Ide polako i savladavam cijeli park. Starija ekipa također pomaže, da nema njih vjerojatno se ne bih usudila napraviti pola stvari. Tko god novi dođe ne mora se ništa bojati jer će stariji uvijek pokazati i objasniti trik, uvijek su tu za pomoć i savjet – potvrdila nam je.

Fifti Fifti

Zanimljiva crtica u cijeloj priči je da ekipa “starosjedioca” svoje vratolomije povremeno snima i objavljuje na YouTube kanalu Fifti Fifti, odnosno na Instagram profilu. Riječ je zapravo o malom kolektivu koprivničkih skatera, a snimanje i objava videozapisa dodatan je sadržaj u skate kulturi, objasnio je Marko.

– Kada smo počeli voziti, odmah smo učili i kako snimati te montirati videozapise, to je sve vezano jedno s drugim. Tu i tamo snimamo, nismo preaktivni, no ekipa se složila. To je manje-više popratan sadržaj, češće nam je tlaka snimati jer se obično samo frustriramo zbog izvođenja trikova i snimanja istovremeno, to je dvosjekli mač – kroz šalu je zaključio.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori