Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Davanje krvi mali je čin velikog značaja, darivatelj Luka: Postupak ništa ne boli i traje nekoliko minuta, a osjećaj je plemenit

Svaki novi dan prilika je za humana djela, a još je posebniji osjećaj ako u svega par minuta možete pružiti ruku spasa i tako potencijalno spasiti tri ljudska života.

Zaključak je to našeg posjeta Centru za pomoć u kući u Koprivnici u kojem su ovog tjedna u tijeku srpanjske akcije dobrovoljnog darivanja krvi koje provodi Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica.

Kako nam je to rekla ravnateljica društva Adela Sočev, s obzirom na ljetno vrijeme uobičajeno je da je povećana potreba za krvlju i krvnim pripravcima na području Hrvatske, zbog čega i u društvu očekuju povećani odaziv na akcije darivanja.

– Akcije u našem sjedištu ovog mjeseca traju do četvrtka i to na novoj lokaciji u Herešinskoj ulici 33 u Koprivnici. Tjedan je dobro počeo, u ponedjeljak smo imali ravnih 100 doza. Odmah smo imali i prvog darivatelja koji je 100. put dao krv, to je Zvonimir Betlehem kojemu upućujemo čestitke i zahvaljujemo što je uspio toliko puta dati krv; vjerujem da je uzor mnogima – naglasila je.

>> BRAVO! Zvonimir Betlehem krv dao 100. put i ušao u klub zlatnih darivatelja krvi

Spomenimo da do kraja tjedna krv u novim prostorijama društva možete dati danas od 11 do 14 sati te od 14:30 do 17:30. Sutra će se akcija na istoj lokaciji pak održati od 8:30 do 12 sati i od 12:30 do 15:30. U petak će akcija preseliti u Tvornicu Belupo od 8:30 do 11:30, a zatim i u Tvornicu juha i Vegete i to od 12:30 do 15:30.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kada je pak riječ o odazivu darivatelja tijekom prvih šest mjeseci ove godine, Sočev nam je otkrila kako je društvo dosad prikupilo ukupno 2.656 doza krvi.

– Nadamo se da ćemo premašiti prošlogodišnje brojke kada smo zabilježili lagani pad u prikupljenom broju doza, a razlog tome je pandemija koronavirusa koja nas je u mnogo stvari ograničila. Vjerujemo i iskreno se nadamo da ćemo ove godine malo popraviti naše brojke te da su naši darivatelji zdravi, a pozivamo posebno da nam se pridruže i mladi i žene koje su uvijek u manjem postotku darivateljice krvi – kazala je Sočev.

>> FOTO/VIDEO Svečano je otvoren Centar za pomoć u kući

Snimio Tomislav Matijašić.

U više smo navrata naglasili da se darivanje krvi od sada provodi u novom prostoru za koji Sočev govori da je drugačiji, ali i prostraniji.

– Svi se još privikavamo zbog čega molimo naše darivatelje za malo razumijevanja i strpljenja. No, sve se redovito odvija i tu smo. Vjerujem da će darivateljima biti zgodnije i lakše doći, posebice onima koji dolaze automobilima jer mogu parkirati u našem dvorištu koje ima više prostora nego što je to bio slučaj na staroj lokaciji – istaknula je.

Za kraj našeg razgovora podsjetila je na važnost darivanja krvi; krv je jedini pripravak koji nema zamjenu i alternativu.

– Jedino krv koja je u čovjeku može biti lijek drugom čovjeku. Vjerujem da je svima poznato da jedna doza spašava tri života, a da biste dali jednu dozu morate biti zdravi, no cijeli postupak i procedura uzet će vam možda 15 minuta do pola sata vremena. Sve one koji su zdravi pozivamo da nam se pridruže i da daruju krv jer darivatelji kažu da je to zaista neprocjenjivo iskustvo – zaključila je Sočev.

Svoje iskustvo darivanja krvi s nama je podijelio i Luka Ledinski koji je ovog tjedna ruku spasa pružio po 41. put.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Osjećaj je definitivno dobar, osjećam se plemenito. Uvijek dođem na darivanje dok vidim da fali krvi jer ljudima uvijek treba pomoći. Darivanje nije bolno i nije teško te traje nekoliko minuta, a još se poslije i najedeš. Imam samo pozitivna iskustva – rekao nam je.

zatvori