Utorak, 7. svibnja 2024.

Novi trener Farmaceuta Ricardo Moniz: U fokusu moraju biti domaći mladi dečki, zadatak nam je iskorak, nešto novo, možda čak i Europa

Ricardo Moniz novi je trener Nogometnog kluba Slaven Belupo, a danas se predstavio koprivničkoj publici.

Uoči prvog treninga na konferenciji za medije istaknuo je da mu je velika čast biti u hrvatskom klub.

>> Slaven ima novog trenera: Svjestan sam da klub nije favorit za najviše pozicije, ali to je ono što nas treba inspirirati i motivirati

– Radio sam s mnogo hrvatskih nogometaša i stekao dojam da smo vrlo sličnog mentaliteta. Ti dečki su pravi su borci, žele trenirati i pozitivni su. Iako sam se na neki način povezao s hrvatskim nogometašima, nisam očekivao da ću završiti u Hrvatskoj, u ovome klubu protiv kojeg smo igrali dvije prijateljske utakmice prošle sezone. Riječ je o mladoj ekipi i bit će to jedna pustolovina, ali ono što je sigurno jest da moramo postići iskorak, moramo biti bolji i to je moj zadatak, odnosno cilj – kazao je novi trener i zahvalio svojim prethodnicima koji su doprinijeli stvaranju identiteta Slaven Belupa, a i sam se nada da će tome dati svoj obol.

Kada je riječ o hrvatskoj ligi s 10 klubova, smatra da je situacija zanimljiva i napeta, jer samo jedna utakmica može promijeniti cijeli koncept.

– Detalji presuđuju, a igrači su ti koji mogu učiniti veliku razliku. Plan i principi nisu dovoljni, vrlo je važan razvoj mladih igrača. Smatram da se identitet kluba gradi upravo na podmlatku i nekakvih 50 posto igrača mora biti domaćih, odnosno onih koji klub sam razvija, oblikuje i trenira. Važno je da radimo zajedno, dakle nisam u prvom planu ja kao trener već je riječ o zajednici, tako da veliki zadatak imaju i treneri mlađih generacija jer oni zapravo stvaraju nove nogometne domaće zvijezde. Glavni trener mora imati hrabrosti uvesti ih u momčad i u igru iako imaju samo 17 ili 18 godina. Važno je stvarati sam svoju vrijednost, a ne samo kupovati, kupovina mora biti iznimka – objasnio je.

Na novinarsko pitanje kako se osjeća kao strani trener u Slavenu, odgovara kako je svjetski građanin koji ne vidi razliku primjerice u boji kože ili religiji.

– Svi su mi prijatelji i u tome je moja snaga. Ne vidim razliku kad govorimo o zemljama. Najvažniji su čovjekov karakter i kvaliteta, a tako pristupam svemu u životu, ne samo nogometu – napomenuo je.

Mišljenja je kako nogomet može mijenjati društvo te da treneri imaju veliku odgovornost u tom području. Njihova je zadaća, ističe, velika odgovornost, jer uz postizanje rezultata, ono moraju prenijeti poruku o tome da nogomet može mijenjati društvo.

Što se tiče Farmaceuta, kazao je kako nije sve igrače dovoljno upoznao.

>> NOVOSTI IZ SLAVEN BELUPA Klub napustila osmorica prvotimaca, među njima i legendarni Krle

– Igrali smo protiv njih u dva navrata, gledao sam snimke, no dosta njih je i otišlo. Počinjemo od nule, a moj zadatak je prenijeti im svoju pozitivnu energiju, učiniti nešto drugačije da bismo se istaknuli, možda ušli i u Europu, jer ništa nije nemoguće – zaključio je novi trener.

zatvori