Utorak, 26. ožujka 2024.

Slaven ima novog trenera: Svjestan sam da klub nije favorit za najviše pozicije, ali to je ono što nas treba inspirirati i motivirati

Ricardo Moniz novi je trener Slaven Belupa, a Slavenaše će u pripreme povesti u četvrtak 15. lipnja.

– Velika mi je čast doći u Slaven Belupo, Koprivnicu i hrvatski nogomet. Znam dosta o klubu, a posebno su mi pomogle dvije prijateljske utakmice koje smo igrali prošle sezone, jednu u Koprivnici, a drugu u Zalagereszegu. Znam da se radi o odličnom klubu s ambicioznim ljudima koji ga vode i jako dobrim igračima koje sam vidio na spomenutim utakmicama. Do sada sam u karijeri trenirao igrače poput Olića, Petrića, Tomasova i Mancea pa znam što znači hrvatski mentalitet i kakav je pogled Hrvata prema nogomet. Tu su uvijek prisutni velika emocija i želja za napretkom što impresionira, a ja vjerujem da me isto čeka u Slaven Belupu – rekao je novi trener za klupske stranice.

Dodao je da je svjestan da dolazi u klub koji nije favorit za najviše pozicije, ali smatra da je to ono što ih treba inspirirati i motivirati.

– Moramo imati veliku ambiciju i kroz rad na visokom nivou praviti korake prema naprijed. Bez obzira na to što smo u startu možda autsajderi, želimo vrebati priliku iz sjene, a to će doći kroz visoki intenzitet rada na svakom treningu. Volim se natjecati protiv nominalno boljih i većih, protiv klubova koji imaju više novaca i bolje uvjete jer je u nogometu sve moguće – napomenuo je.

Kaže da ga je u Slaven Belupo privukla želja kluba za napredak u svim segmentima.

– Kada smo pričali o mom dolasku u Slaven Belupo osjetio sam od ljudi iz kluba veliku ljubav prema nogometu te da kroz razgovor s njima dobivam veliku energiju. Jedva čekam da počenom s radom, no moram istaknuti da nas čeka puno posla. Čarobni štapić ne postoji, a jedini cilj nam mora biti napredak korak po korak. Moramo zajedno kreirati jednu filozofiju u klubu koju ćemo svi pratiti, i prva momčad i škola nogometa. Ne želim nikome ništa nametati, moj zadatak je uvjeriti sve u tu filozofiju jer sam timski igrač – zaključio je.

Poruka navijačima koprivničkog kluba je jednostavna.

– Nogomet se igra zbog navijača, a mi ćemo raditi sve da budemo bolji zbog njih. Možemo dići za nekoliko postotaka našu igru, našu filozofiju, naš trening i to ćemo učiniti samo ako ćemo živjeti to. Imamo veliku odgovornost zbog navijača i moramo ih respektirati, ali i biti hrabri. Veselim se boravku u Koprivnici i vjerujem u zajednički uspjeh – zaključio je.


Nizozemac rođen 17. lipnja 1964. u Rotterdamu posljednji angažman imao je u mađarskom ZTE-u.

Moniz se može pohvaliti velikim iskustvom koje je stekao u brojnim klubovima i ligama. Kao najveći uspjeh ističe se dvostruka kruna s austrijskim RB Salzburgom u kojem mu je pomoćnik bio bivši izbornik Hrvatske Niko Kovač.

U svojoj karijeri vodio je i mađarski Ferencvaros, engleski Notts County, slovački Trenčin, nizozemske Eindhoven i Excelsior, njemačke HSV i München 1860, danski Randers te poljsku Lechiju.

Valja istaknuti da je bio i voditelj škole nogometa u švicarskom Grasshoppersu, trener mlade momčad nizozemskog PSV-a i individualni trener u Tottenhamu.

zatvori