Subota, 27. travnja 2024.

Mihac Kovačic: Šuma i rock’n’roll dobitna su kombinacija, stigla nam je 41 prijava za demo festival

Šuma i rock’n’roll dobitna su kombinacija novog demo festivala koji se u Koprivnici održava 22. i 23. lipnja, jer je organizatorima pristigla čak 41 prijava bendova.

Rekao nam je to Tomislav Mihac Kovačic, frontmen Ognja i jedan od organizatora Pune šume rokenrola, kojeg smo zatekli u pripremama za ovaj događaj.

– Nismo očekivali toliko prijava i to je dobar pokazatelj da očito ljudima fali svirka na jednom demo festivalu, da su željni druženja, fine klope i natjecanja. Nisu to sve mladi bendovi, nisu to isključivo klinci od 16 godina, jer po prijavama se vidi da ih je dosta starijih, rekli bismo od 16 do 60, a bendovi dolaze iz Beograda, Bihaća, Zagreba, Međimurja, Koprivnice…i sad nam predstoje slatke brige – odabir šest bendova koji će se natjecati prve večeri ovog dvodnevnog festivala – istaknuo je Tomislav i dodao da se nada kako će finalni popis imati do Tijelova.

Šume i rock’n’rolla nikad dosta

Na pitanje zašto šuma i zašto rock’n’roll Tomislav odgovara da se upravo u šumi, odnosno u prirodi osjeća kao doma.

– Sve je počelo sa svim onim tegobama na koje se nećemo vraćati, zavolio sam ovaj dio i nekako se posložilo da pred tri godine kupim jedan komadić zemlje ovdje u dolu, a Matija Rušak je kupio ovaj plac i eto, gravitiramo stalno na ovu stranu i tu nam je lijepo. Oduvijek sam volio prirodu, a sve ono što sam u tinejdžerskim godinama možda potisnuo jer mi je bilo bez veze sad mi se vraća, u svemu pronalazim ljepotu, divim se cvijeću, makovima. Sve sam to i ranije vidio, ali jednostavno nisam doživljavao. Pere me ta klasika i uživam u tome i hoću to sve i drugima pokazati – objašnjava nam ovaj mladi entuzijast.

Snimio Tomislav Matijašić.

S druge strane, kaže da nam rock’n’rolla uvijek treba više, pogotovo u današnjem glazbenom svijetu.

– Nije to samo stvar bunta koji rock’n’roll sam po sebi nosi. Ovo je prilika novim ljudima. Danas znam što je sve meni kao srednjoškolcu u demo bendu nedostajalo i zapravo sam jedva čekao nešto ovakvog tipa i sad dok imam priliku i mogućnost, želim to ponuditi drugima. Inicijativa je isto tako došla i od našeg basista, našeg najmlađeg člana u bendu, koji je rekao “Tomek, pa mi nemamo demo festival natjecateljskog karaktera u Koprivnici”. Ljudima moraš ponuditi nešto da se malo više potrude. Osim snimke na YouTubeu, vidiš uživo kako se ponašaju na pozornici, kako komuniciraju – objašnjava.

Sve samo ne još jedan glazbeni festival u Koprivnici

Iako je okosnica Pune šume rokenrola glazba, sudeći prema programu, bit će ovo sve samo ne još jedan običan glazbeni festival u Koprivnici.

– Otac sam i dobra stvar zbog mojih klinci je da je to dnevni festival, a nešto slično, samo zatvorenog tipa, isprobali smo unatrag dvije godine i vidjeli da to funkcionira. Počinjemo u četvrtak u 16 sati. Andreja Živko ima slikarsku radionicu za klince i sve one koji se tako osjećaju, a Filip Žigolić nam dolazi sa svojim print sistemima pa će klinci printati na majice ono što nacrtaju. Neke stvari odvijat će se istovremeno, no ima mjesta da složimo odvojene punktove – govori nam.

Nastavlja kako slijedi nastup demo bendova, a nakon njih predstavit će se izdavačka kuća El records iz Zagreba i predstaviti bendovima suradnju, a nastupit će i jedan njihov bend imena Jabadera. Što se tiče nastupa demo bendova, najbolji će odabrati stručni žiri u kojem će biti glazbenici, predstavnici medija i partnera, Sveučilišta Sjever i Udruge Rocklive.

– I publika je ta koja bira svoj bend. Ovaj koji izabere stručni žiri nastupit će na Rocklive festivalu, snimiti spot i audio zapis na Sveučilištu Sjever što će zapravo biti završni rad studenata. Što se tiče miljenika publike, mislim da će to biti bend koji ćemo voditi na jednu od svojih svirki gdje će biti dobra produkcija pa da steknu iskustvo nastupa na velikoj bini – naglasio je Tomislav.

Snimio Tomislav Matijašić.

Osim glavne pozornice, bit će i jedan manji jam stage s gitarama, takozvani Robin rock stage. Dečki iz organizacije pripremaju i kamp s tušem, toaletima, a sam Tomislav dobit će priliku da isproba svoju obnovljenu kampericu.

– Sve je otvoreno i besplatno, ali da pokrijemo neke troškove plan je prikupiti neke donacije, ljudi će dobiti narukvice. Kamp bude pet eura po mjestu – napominje Tomislav.

Naravno, bit će i dobre klope za koju će se pobrinuti njihovi kuhari, a neće nedostajati ni šank. U petak dakle nastupaju Grunter, Ogenj i pobjednik Pune šume rokenrola. Stiže i Zagonetno drvo i Striček Bobek koji izrađuje instrumente, praćke i stvarčice za klince, bit će i Tinker labs sa STEM radionicom, članovi Astronomskog društva Perzeidi iz Križevaca organiziraju promatranje noćnog neba.

Sadnja ‘Šume rokenrola’

Cijeli ovaj događaj imat će i ekološku notu, jer Hrvatske šume doniraju sadnice.

– S obzirom na to da je ljeto i nije najzgodnije sada saditi, organizirat ćemo jedno malo druženje u listopadu gdje ćemo zasaditi “Šumu rokenrola”. Oni koji žive u stanu i nemaju gdje posaditi, pronaći ćemo im mjesto, ili ovdje kod Matije ili na mojoj zemlji, gdje bude raslo njihovo drvo – zaključuje Tomislav.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori