Nedjelja, 5. svibnja 2024.

PUNA ŠUMA ROKENROLA Mihac Kovačic: Pokrećemo dvodnevni festival, otvorene su prijave za demo bendove

Nakon dvije godine testiranja, 22. i 23. lipnja održat će se festival pod nazivom Puna šuma rokenrola u koprivničkoj Crnoj gori.

Naime, koprivnička grupa entuzijasta okupljena oko rock osovine Ogenj pokreće jedan, danas, mali rock festival.

– Zapravo, riječ je o rock festivalu koji je nastao kao odgovor na razna zatvaranja i zabrane 2020. godine. Tada je to postao bijeg od tih istih zabrana i okupljanja i prilika za ponovno druženje. Daleko od javnosti, gotovo “na crnjaka”, bez znanja nadležnih službi, kršili smo pravila okupljanja i skupili rock ekipu po prvi puta u šumi, na privatnom imanju, bez pozornice, bez puno logistike no s punim srcem i velikom željom. Ove godine počinje prvo službeno izdanje festivala Puna šuma rokenrola koja na finalnoj večeri ugošćuje domaću ekipu koja je prva i počela – Grunter, Ogenj i pobjednike Demo festivala od večeri ranije – objasnio je Tomislav Mihac Kovačic, inicijator i organizator festivala.

Dodao je kako je novost i spomenuti demo festival.

– Cilj je u samim začecima početi djelovati lokalno kako bi u budućnosti ti bendovi djelovali globalno, baš kao njihovi organizatori danas. Raspis demo festivala objavljen je na Facebook stranici Pune šume rokenrola, a uvjeti koje bendovi moraju zadovoljiti su da spadaju u jedan od žanrova rock’n’rolla. Pod time mislimo da u svom izričaju koriste instrumentarij – bubanj, gitare, bas kao bazu te su nadopune svim ostalim instrumentima dobrodošle. Isto tako prihvatljivi su i kantautori u svom akustičnom izdanju. Ono što je najvažnije jest da bend ima materijala za odsvirati 20 minuta i da je barem jedna stvar autorska – pojasnio je Mihac Kovačic.

Napomenuo je da se bendovima koji prođu prvu fazu odabira za nastup na festivalu osigurava jednaka minutaža nastupa, logistička potpora i uvjeti tehničke i logističke prirode. Istaknuo je kako se ovisno o interesu prijavljenih bendova odabire njih između pet i osam za nastup na festivalu 22. lipnja, a rok za dostavu materijala je 1. lipnja, dok će se popis odabranih bendova objaviti 10. lipnja. Prijaviti se možete ovdje.

– Festival je natjecateljskog tipa te oni najbolji, najatraktivniji, najperspektivniji u mogućnosti su osvojiti nagrade koje su pripremili organizatori. Stručni žiri bira najperspektivniji bend, dok publika bira svoje favorite. Pobjednik, uz nagrade, nastupa i na drugoj večeri festivala 23. lipnja. Neke od nagrada su snimanje video i audio singla u suradnji sa Sveučilištem Sjever, nastup na ovogodišnjem Rocklive festivalu, pokloni ostalih partnera festivala, kao i podrška Ognju na nekoj od budućih svirki – naglasio je.

Kazao je kako u žiriju sudjeluju predstavnici profesionalaca iz svojih kategorija – glazbenici, mediji, organizatori, ljudi iz glazbenog svijeta.

– Svim bendovima osigurana je okrjepa, odnosno hrana i piće, promocija putem društvenih mreža i ostalih kanala promocije u sklopu samog festivala, osigurana je oprema za nastup kao i kvalitetan razglas i ton majstor. Ono nematerijalno i nemjerljivo je zagarantirano – iskustvo nastupa među vršnjacima, pred profesionalnom glazbenom publikom i žirijem – zaključio je Mihac Kovačic.

zatvori