Subota, 27. travnja 2024.

Gradska uprava diže kredit od 2,2 milijuna eura zbog rekonstrukcije sustava javne rasvjete

Gradski su vijećnici na ovotjednoj sjednici podržali odluku Grada Koprivnice o kreditnom zaduživanju u iznosu od 2.250.000 eura.

Prema dostupnim materijalima, Grad Koprivnica zadužit će se putem dugoročnog kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak u Zagrebu u svrhu projekta rekonstrukcije sustava javne rasvjete predviđenog proračunom Grada Koprivnice za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu.

HDZ-ovog vijećnika Sašu Cestara zanimalo je pritom zašto se diže baš dugoročni kredit.

– Posljednjih nekoliko godina kad je Grad dizao takve kredite za predfinanciranje europskih projekata, u pravilu su oni bili kratkoročni. Zašto se sad radi o dugoročnom kreditu na čak 10 godina jer ako će sve ići prema planu projekt će biti gotov puno prije? – upitao je Cestar.

Još jedan vijećnik iz redova oporbe, HDZ-ov Mladen Fajdetić, pitao je pak gradonačelnika hoće li ovim projektom biti obuhvaćen istočni dio grada.

– Podsjetit ću na projekt Living Lab gdje je Koprivnica bila jedan od pionira navedenog projekta, tada je projektom obuhvaćeno Lenišće. Zanima me hoće li i dio istočnog dijela grada biti obuhvaćen rekonstrukcijom rasvjete? – pitao je.

>> FOTO Koprivnica prva u Hrvatskoj dobila novi sustav pametne javne rasvjete

Gradonačelnik Mišel Jakšić je najprije objasnio da se projektom Living Lab ne može obnoviti rasvjeta u cijelom gradu, a stvari koje su odrađene bile su vezane uz jedan dio grada.

– Living Lab je projekt koji se odnosi na prostor jednog dijela grada odnosno kvarta Koprivnice gdje su se radila testna polja, provjeravala kvaliteta lampi i neke druge tehnološke mogućnosti. Malo je teže za očekivati da će nam netko dati novu rasvjetu za cijeli grad – kazao je Jakšić i dodao da će se u u sklopu rekonstrukcije mijenjati sve one lampe za koje postoji procjena da ne štede.

Što se tiče samog zaduživanja, objasnio je da ovo nije kreditna linija klasičnog zaduživanja.

– HBOR ima svoju kreditnu liniju kojom potiče i razvija zamjene javne rasvjete sa svojim uvjetima – 10 godina i kamata od 0,5 posto. Poanta jest da se od uštede koja bi se trebala vidjeti i koja je dokazana otplaćuje kredit – naglasio je.

Objasnio je i da se kredit neće dizati ukoliko ovaj projekt ne prođe.

– Moramo odraditi javnu nabavu i ispoštovati određene rokove. Nadamo se da ćemo to uspjeti. Samo korištenje kredita kreće nakon što se to sve odradi i nakon što pokažemo da sve možemo odraditi u roku. Ako se to ne realizira, onda Grad neće dići kredit. Dakle, ako se s 1. studenoga ne počnu stavljati lampe, onda novih lampi nema, a nema ni kredita – zaključio je.

zatvori