Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Koprivnica prva u Hrvatskoj dobila novi sustav pametne javne rasvjete

U Koprivnici je jučer, u utorak 12. ožujka, svečano predstavljen Living Lab – Živući laboratorij Koprivnica, koji je kao takav jedini u jugoistočnom dijelu Europe.

Koprivnica se sada može pohvaliti da prva u Hrvatskoj uvodi ovakvu vrstu suradnje privatnih tvrtki i jedinice lokalne samouprave u području javne rasvjete i pametnih rješenja za gradove. Na vitalnom području grada Koprivnice, u gradskoj četvrti Lenišće (između ulica Mije Šimeka i Miroslava Krleže), postavljena su testna polja pametne javne rasvjete.

Što to konkretno znači za građane? Rasvjeta ima prirodniju boju svjetla (toplo bijela, neutralna bijela), bolju vidljivost i uštedu veću od 60 posto.

Nositelj projekta je Grad Koprivnica, a projektom operativno upravlja Regionalna energetska agencija Sjever. Upravo zato novi sustav javne rasvjete sinoć je otvorio koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić zajedno s ravnateljem Regionalne agencije Sjever Ivanom Šimićem.

– Mi već desetak godina stalno tražimo nove iskorake kada je u pitanju energetska učinkovitost i sve što čini jedan grad. Treba nam puno prostora i snage da prezentiramo građanima da je to važno za budućnost našeg grada, njegovo brandiranje, ali i koliko im pomaže u svakodnevnom životu. Sretni smo što su nas prepoznali partneri u ovom projektu Living Lab-a, uloživši 300 tisuća kuna, a to je izravan način štednje na javnoj rasvjeti. Time dokazujemo našu odgovornost prema gradu i građanima – izjavio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Uz Grad i REA Sjever, ključnu ulogu zauzimaju tehnološki napredna poduzeća Detas, Horfam, Omega Software, Elektrokovina Lighting, Energyplus, Lipapromet i LED elektronika kao partneri ovog projekta.

– O ovom projektu razmišljali smo nekoliko mjeseci i ono što je nama u stvari bio cilj je da pokušamo na jedan prihvatljiv način za građane i naše partnere predstaviti koncept “Živućeg laboratorija”. Koncept je poseban jer možete osjetiti i vidjeti što netko želi predstaviti. S ovim projektom privukli smo sve partnere i proizvođače Led rasvjete u Hrvatskoj. Mislim da smo uspjeli u onome što smo zamislili, a to nam daje dodatni motiv da tražimo nova rješenja kod korištenja javne rasvjete – zaključio je Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne agencije Sjever.

zatvori