Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Virovska prkačijada okupila rekordan broj posjetitelja, načelnik Perok: Ovo je pravi svjetski festival malih kolača

Najslađa manifestacija u Hrvatskoj, ali i šire ovog je vikenda u Virju okupila rekordan broj posjetitelja.

Osmo izdanje Virovske prkačijade svečano je otvoreno u subotu prijepodne, no bogat program traje od petka. U pripremi prkača natjecale su se čak 24 udruge žena koje su pokazale svoje vještine prema izvornim recepturama, a u programu su se mogla pronaći i brojna predavanja, radionice i degustacije.

>> FOTO Vrtićkom virovskom prkačijadom započela najslađa manifestacija u Podravini

Uz domaće snage, na festivalu sudjeluju i slastičari iz Brazila, Armenije, Australije, Izraela, Palestine, Bosne i Hercegovine te Mađarske koji predstavljaju izvorne slastice svojih zemalja. Reprezentacija kuhara iz Armenije tako kuha i dijeli veliku armensku mesnu juhu.

>> FOTO/VIDEO Slatka atmosfera na 8. Virovskoj prkačijadi dosegnula vrhunac slaganjem plasnice od 14.820 zvjezdica, proglašeni i pobjednici natjecanja

Prkačijada ove godine traje tri dana, odnosno od petka do nedjelje. Nakon što su u petak održane Vrtićka i Mala virovska prkačijada, a u subotu natjecanje udruga žena i slaganje plasnice uz bogat popratni program, danas je na rasporedu likovna kolonija i podjela priznanja sudionicima.

– Hvala svima koji su došli, sretni smo i ponosni što se okupilo tako puno ljudi i hvala gostima koji su stigli sa svih strana svijeta. Naša prkačijada prerasla je status europskog festivala i to je sada pravi svjetski festival malih kolača, odnosno prkača – rekao je načelnik Općine Virje Mirko Perok prilikom otvorenja.

Spomenimo da je organizator Virovske prkačijade Općina Virje, a festival se održava pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, županijske Turističke zajednice, Hrvatskog kuharskog saveza, organizacije Taste of peace i Kuhari bez granica. Suorganizatori su Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Društvo žena Virje, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječji vrtić Zrno Virje.

zatvori