Srijeda, 15. svibnja 2024.

U Podravki počeli razgovori s predstavnicima sindikata o novoj tarifi za obračun plaća

U poslovnom sjedištu Podravke u Koprivnici danas je održan uvodni sastanak u sklopu pregovora oko izmjena i dopuna kolektivnog ugovora za Grupu Podravka, između predstavnika Podravke i Belupa te PPDIV-a, Nezavisnog sindikata Podravke i Sindikata radnika koncerna Podravka – SINPOD.

Iz Podravke poručuju da je glavna tema sastanka bio koncept novog sustava plaća koji bi zamijenio postojeći koji datira iz 1997.

– Već u ranijim razgovorima sa sindikatima, i poslodavac i sindikati složili su se da je takozvani tarifni sustav potrebno mijenjati. Postojeći sustav suviše je zastario, temelji se na popisima i opisima radnih mjesta koji ne odgovaraju suvremenoj proizvodnji te nema jasne kriterije povećanja plaća i napredovanja. Sve to dovelo je, između ostalog, do neusklađenosti i neopravdanih razlika u koeficijentima na način da postoje radnici koji rade isti posao, a imaju različite koeficijente – objašnjavaju.

>> Martina Dalić: Zaposlenicima Podravke plaće će se obračunavati prema novoj tarifi, ona nije mijenjana od 1997. godine

Ističu kako bi predloženi sustav o kojem se raspravljalo na sastanku definirao tarifne razrede u koje će biti razvrstana radna mjesta po stupnju njihove složenosti. Sva radna mjesta iste složenosti bila bi svrstana u isti tarifni razred te bi na taj način radnici koji rade na poslovnima iste složenosti i poslovnima istog tarifnog razreda imali istu osnovnu bruto plaću. Novi sustav donio bi i jasne, mjerljive i unaprijed poznate kriterije kretanja unutar tarifnog razreda, odnosno povećanja plaća, objašnjavaju u Podravki.

– Novi sustav trebao bi biti pravedniji i omogućiti uklanjanje neopravdanih razlika u koeficijentima. Trebao bi omogućiti postojanje jasnih kriterija napredovanja. Temeljna pretpostavka prijelaza sa starog na novi sustav je da se, zbog novog sustava, plaća nikome ne smije smanjiti ni za jedan cent, a svaka potencijalna dilema riješit će se u korist radnika – usuglašeni je stav predstavnika poslodavca na čelu s Martinom Dalić, predsjednicom Uprave Podravke, te sindikata na čelu s Denisom Paradišom, predsjednikom Sindikata PPDIV.

Također, obje strane su iskazale želju da radnici budu informirani o svim koracima koje poslodavac poduzima kako bi se izgradio što učinkovitiji i pravedniji sustav plaća i nagrađivanja.

– Na sastanku je dogovoren i raspored sljedećih sastanaka o temi novog sustava plaća. Obje strane usuglasile su se da će sve najvažnije sastavnice novog sustava plaća izraditi do prve polovice lipnja.  Idući sastanak dogovoren je za 9. svibnja – zaključuju u Podravki.

zatvori