Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: ĐURĐEVAC – GRAD SVILE U modnoj reviji uživala mnogobrojna publika

Modna revija svile naziva “Đurđevac – grad svile” održana je u Đurđevcu povodom Dana grada.

U đurđevačkoj Gradskoj upravi govore da je reviju uz pomoć svojih suradnica priredila Đurđevčanka Katica Blažok s ciljem promocije prirodnih materijala i tradicije svile u kojoj su modeli predstavili svilu oslikanu prirodnim sastojcima. Autorice su tako Katica Blažok, Tatjana Trogrlić, Anđelka Martinčić i Dragica Mlinjarić, a sudjelovalo je više od 30 modela.

>> FOTO Katica Blažok: Oslikavanjem svile počela sam se baviti sa 70 godina, a moje radove neki gradovi prodaju kao suvenire

– Otvorenje izložbe zabilježilo je veliku posjećenost, a izložbu je posjetio i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči te gradski vijećnici. U bogatom programu publika je imala prilike vidjeti radove koji prikazuju kako se svila nosila u prošlosti još u turska vremena poput parea koje koriste trbušne plesačice te oslikane marame i ogrlice od svile koje se nose u novije vrijeme – ističu u Gradu.

Za vrijeme revije prikazano je i korištenje svile u kombinaciji tradicijskih materijala kao što su lan, pamuk i konoplja, a prikazani su i modni dodaci – kravate i ogrlice od svile koje je izradila Katica Blažok te su prikazane haljine i šalovi botanical eko-printa koje je oslikala Tatjana Trogrlić.

– U prigodnom dijelu programa nastupali su Gabriela Šipek, Dora Trogrlić, Anita Đipalo Saraga i Leon Šipek koji su svojim izvedbama zadivili sve prisutne, dok je o samoj izložbi i kreativnim radovima Katice Blažok i njenih suradnica govorila Božica Jelušić istaknuvši kako je ovo prigoda da se pokaže rad Kluba žena Đurđevac te da se podsjeti na našu tradiciju oslikavanja svile kojom se možemo ponositi – zaključuju.

zatvori