Ponedjeljak, 5. prosinca 2022.

FOTO Katica Blažok: Oslikavanjem svile počela sam se baviti sa 70 godina, a moje radove neki gradovi prodaju kao suvenire

Umirovljenica iz Đurđevca Katica Blažok prije četiri godine zakoračila je u svijet oslikavanja svile.

Tada su se u Đurđevcu okupile kreativne žene sa sličnim interesima i potrebom da tu kreativnost izraze pa je tako naša sugovornica počela njegovati novi hobi.

– Oslikavanjem svile počela sam se baviti sa 70 godina. To je moj doprinos promoviranju Đurđevca u nečemu što je vrlo vrijedno, povijesno utemeljeno, a bilo je gotovo zaboravljeno. Osim toga, iz ekonomskih razloga, u nedostatku radnih mjesta za žene htjela sam dokazati da se u ovoj djelatnosti mogu ostvariti dodatni prihodi za kućni budžet, upravo onako kako je to bilo u povijesti Đurđevca. Osim toga kreativna sam osoba i bila mi je to šansa da pokažem ono što nisam imala vremena izraziti ranije jer sam radila u struci koja to nije omogućavala. Ujedno je to bio i moj poticaj ostalim kreativnim osobama da nikad nije kasno početi izražavati se i uživati u vlastitoj kreativnosti – istaknula je.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodaje kako su 2019. godine okupljene žene osnovale Klub žena Đurđevac koji broji 20-ak članica.

– Ipak, samo se manji broj odlučio baviti svilom. Između ostalog, organizirale smo prvu radionicu oslikavanja svile. To su bili prvi početnički koraci, a dalje smo nastavile služeći se iskustvima drugih i uputama objavljenim na internetskim stranicama s namjerom da steknemo početnička znanja koja smo kasnije nadograđivale vlastitim iskustvom. Prvu skupnu izložbu smo organizirale kao Klub žena Đurđevac u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu u travnju 2019. godine gdje smo pokazale radove većine članica – naglasila je.

Dodala je kako je naziv te izložbe bio “Oko, srce, ruka”. Osim na ovoj skupnoj izložbi, Blažok se predstavila publici još dva puta i to 2020. godine samostalnom revijom i izložbom rukom oslikane svile u suradnji s Klubom žena Đurđevac “Svila ima krila”. Drugo predstavljanje publici bilo je prošle godine zajedničkom izložbom i revijom pod nazivom Promocija prirodnih materijala i tradicija svile “Herbarij na svili” s Tatjanom Trogrlić, njenom kćerkom.

Ona je također jedna od članica Kluba žena koja se ovim hobijem bavi već više od 25 godina, a nekoliko posljednjih radi posebnom tehnikom pod nazivom “botanical eco print”. Cvijeće, lišće, sjemenje, granje i slični biljni materijal polaže se na 100-postotno prirodnu svilu te se zamotan kuha na pari nekoliko sati kako bi biljke pustile svoje originalne i neponovljive organske otiske na svilu, a sa svojom kćerkom Dorom Trogrlić Tatjana razvija brend pod nazivom Gea silk.

Snimio Valentino Štefanek.

Za razliku od svoje kćeri, Katica Blažok najviše koristi akvarel tehniku za vlastite motive. Naglašava kako ni sama ne zna točan broj radova koje je napravila, ali zna da je oslikala više od 300 metara čiste prirodne svile.

– Posebnost mi je oslikavanje originalnih crteža naših Stjepana Ivaneca i Pere Topljaka -Petrine, kod nas i u svijetu poznatih i vrlo uspješnih umjetnika podravske naive. Oslikavanje svile je vrlo složen i zahtjevan posao. U kreiranju motiva nije dovoljna samo kreativnost osobe, već na uspješan uradak u velikoj mjeri utječe svila, svaka vrsta posebno, kvaliteta specijalnih boja i kistova za svilu te iskustvo osobe koja se bavi oslikavanjem. Za sada najviše oslikavam šalove i marame u više dimenzija, ogrlice, kravate, tunike, kaftane, slike u manjoj mjeri te posebnih predmeta prema željama – objasnila je.

Napomenula je kako se njeni radovi nalaze diljem Hrvatske.

Snimio Valentino Štefanek.

– Osim u Đurđevcu moji radovi nalaze se i u Koprivnici, Bjelovaru, Virovitici, Osijeku, Splitu, Zagrebu, Krku, Malinskoj, Samoboru, Solinu, Pakracu, Sisku, Velikoj Gorici, Vinkovcima, Dubrovniku te brojnim drugim manjim mjestima. Osim toga prokrčili su put i van granica naše zemlje pa se tako nalaze i u Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Bangladeshu, Australiji, Americi – istaknula je.

Dodaje kako osim za vlastite potrebe, njene radove naručuju osobe koje žele nekome pokloniti poseban vrijedan dar, koji je unikat.

– Svila je radi svojih svojstava zdrav, nježan i prozračan materijal, vrlo ugodan za kožu. Neki od gradova su ocijenili da su moji radovi prikladni za suvenir za promociju njihovog grada koji je na poseban način dodatak njihovoj turističkoj ponudi – ponosno je zaključila.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.