Nedjelja, 28. travnja 2024.

SDP-ovci i HSLS-ovci na sjednici Županijske skupštine traže raspravu o RCGO-u Piškornica, tvrde da župan javnosti ne želi objasniti situaciju

Članovi Kluba vijećnika SDP-a i HSLS-a Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije traže sazivanje sjednice na kojoj će se, između ostalog, na dnevnom redu naći rasprava o stanju projekta RCGO-a Piškornica.

Naime, kako stoji u priopćenju za medije koje potpisuje predsjednik kluba Tomislav Golubić, svi članovi kluba potpisali su zahtjev za sazivanjem sjednice na kojoj će se naći već spomenuto razmatranje izvješća o stanju projekta RCGO Piškornica, razmatranje prijedloga Plana gospodarenja otpadom Republike za razdoblje 2023. – 2028. godine i donošenje Zaključka o prijedlogu Plana gospodarenjem otpadom RH za razdoblje 2023. – 2028. godine.

Prema njihovom mišljenju, projekt Piškornice se neuspješno provodi gotovo cijelo desetljeće, a tvrde i da je sada zapao u probleme oko financiranja zbog prevelike cijene ponude.

– Nažalost, koprivničko-križevački župan Darko Koren nema namjeru uložiti dodatnu energiju kako bi javnosti objasnio situaciju oko projekta, a na pitanja postavljena na sjednicama ne daje jasne odgovore. Ne smijemo dozvoliti da zbog dovođenja smeća iz drugih krajeva na Piškornicu te popunjenosti kapaciteta, građani našeg kraja nemaju gdje odlagati svoj otpad pa će zbog nesposobnosti vladajućih političkih opcija i rukovodećih ljudi u RCGO Piškornica imati višestruke troškove odlaganja otpada i ogromno brdo smeća za narednih nekoliko stotina godina – spominju u priopćenju.

>> Odabran je izvođač radova na izgradnji RCGO-a Piškornica

Podsjetimo, nakon provedenog postupka pregleda i ocjena ponuda u postupku javne nabave usluge projektiranja i izvođenja radova na izgradnji RCGO-a Piškornica, početkom veljače za izvođača radova izabrana je zajednica ponuditelja slovenske firme Kostak i Kostak-graditeljstvo tehnologija sirovine iz Zagreba po cijeni od 88.910.270,74 eura bez PDV-a.

>> RCGO PIŠKORNICA Koren: Čekamo konačnu odluku Vlade o sufinanciranju, malo smo u ‘cajtnotu’ jer moramo iskoristiti europska sredstva

Koprivničko-križevački župan Darko Koren je pak sredinom siječnja izjavio da se čeka konačna odluka Vlade Republike Hrvatske o sufinanciranju domaće komponente.

zatvori