Četvrtak, 2. svibnja 2024.

SADRŽAJNA GODINA Đurđevački muzej svojim aktivnostima u 2022. godini privukao 10.000 posjetitelja

Muzej grada Đurđevca je u potekloj godini posjetilo 10.000 posjetitelja.

Ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel je istaknula da su aktivnosti odrađene na visokoj razini.

– Tome su pridonijele izložbe i događaji. U prvom redu je to inozemna izložba Hundertwassera i Hasegawe koja je trajala od 15. travnja do 31. listopada. Nakon ukidanja epidemioloških mjera u svibnju zabilježili smo veliki interes i dolazak organiziranih grupa i posjeta, a posebno učenika – rekla je.

Organizirali su i natječaj “Humani grad” na koji su se javili učenici sa svojim radovima. Cilj je bio da učenici naslikaju asocijacije na umjetnike inozemne izložbe.

Početkom godine održana je izložba posvećena Ivanu Lackoviću Croati te manifestacija Noć muzeja.

Istaknula je i da su nastavili surađivati s Akademijom likovnih umjetnosti iz Zagreba, ali i da su brinuli o raznovrsnosti izložbi.

– Školskoj populaciji smo posvetili pažnju putem raznih radionica koje se organiziraju u muzeju tijekom školske godine i ljetnih praznika. Posebno bih voljela naglasiti suradnju s učiteljem likovne kulture Osnovne škole Đurđevac Zoranom Vidakovićem s kojim dugi niz godina realiziramo brojne projekte i radionice – rekla je Janković Hapavel.

U prostoru muzeja održavali su se i koncerti.

– Nastupili su renomirani glazbenici koji su se predstavili uz potporu Ministarstva kulture i medija. Skrenuli smo pozornost i na naše najmlađe koje uvijek podržavamo i želimo uključiti u programe uz naša likovna predstavljanje pa su tako nastupili učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić područnog odjela Đurđevac. Imamo vrijedne i prepoznatljive mlade glazbenike i trebamo im dati priliku da se predstave – proučila je te dodala da su ugostili i učenike iz koprivničke sredine.

U muzeju su vodili brigu i o zaštiti očuvanja nepokretnih kulturnih dobara.

– Vodimo brigu o preventivnoj zaštiti tekstilnih predmeta. Tako tijekom ljeta prozračujemo tekstilno ruho iz donacije Ivan Lacković Croata – rekla je Janković Hapavel.

>> Nakon Picassa, Chagalla i Dalija u đurđevački muzej stiže prava poslastica, Janković Hapavel: Ova izložba još nije upriličena u Hrvatskoj

Ono što nas uskoro očekuje u muzeju je manifestacija Noć muzeja kao i iduća inozemna izložba. Podsjetimo, ove godine u muzeju će se održati izložba djela Henrija de Toulousea-Lautreca.

zatvori