Petak, 3. svibnja 2024.

PRILAGODBA VLADINOJ ODLUCI Koren: Rješavamo prijevoz obroka iz matičnih u područne škole

Kroz mjesec, odnosno dva osigurat će se u svim područnim školama u Podravini i Prigorju provedba Vladine odluke o jednom obroku osnovnoškolcima.

Rekao nam je to koprivničko-križevački župan Darko Koren i dodao da su jedan dio tog programa dosad provodili i sami, neovisno o inicijativi Vlade čiji program predviđa besplatni obrok svim učenicima.

– I dosad smo, što po osnovi uplate roditelja, što sredstvima jedinica lokalne samouprave, a najviše zapravo putem županijskog projekta “Svi u školi, svi pri stolu”, osigurali prehranu jednog broja učenika. Sada je po ovom novom konceptu predviđeno da svi učenici imaju jedan besplatan obrok. Izračunato je da je riječ o 10 kuna po obroku, a s tom odlukom i mjerom Vlada rasterećuje sve nas koji smo dosad sudjelovali u financiranju dijela tog programa – objasnio je Koren.

Župan je podsjetio da se uspješno bave prehranom školaraca pa su tako osmislili primjerice i projekt “Pametan obrok za pametnu djecu” te dodao da su uspjeli pokriti gotovo sve škole, pogotovo matične.

>> FOTO Županija i Podravka školarcima osiguravaju zdravu prehranu; Rakuša: Tanjuri se u kuhinju vraćaju prazni

– Sada je još na nama da određenim usklađivanjima tehničkih mogućnosti to činimo i u područnim školama. Za sada nismo do kraja pokrili sve područne škole, pritom mislim na one koje su malo udaljenije od matične, ali vjerujem da ćemo u ovom periodu prilagodbe osigurati u svim našim školama taj takozvani nutritivno vrijedan obrok – napomenuo je.

Župan je kazao i što to točno treba uskladiti.

– Neke škole jednostavno nemaju adekvatne prostorne i kadrovske uvjete te je nužno osiguranje prijevoza hrane iz matične škole. Sklon sam nekim idejama koje su možda malo avangardne, nisam ih još spreman iznositi, ali evo da to nekako najavim, manje-više učitelji u te područne škole putuju iz centara, odnosno mjesta gdje su matične škole, tako da se tu može pronaći rješenje koje nije jedinstveno za sve. Moramo se prilagoditi situaciji, trenutku, prostoru i na razne načine riješiti pitanje distribucije obroka djeci u udaljenim područnim školama – zaključio je Koren.

zatvori