Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Županija i Podravka školarcima osiguravaju zdravu prehranu; Rakuša: Tanjuri se u kuhinju vraćaju prazni

U osnovnim školama kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija četvrtu godinu zaredom provodi se projekt Pametan obrok za pametnu djecu.

Njime se razvija i provodi novi sustav prehrane s ciljem poboljšanja prehrane učenika i ujednačavanja školskih obroka. Cilj je potaknuti djecu na usvajanje zdravih prehrambenih navika uz osiguranje zdravih, kvalitetnih i nutritivno vrijednih obroka, objasnila nam je to pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.

– Najprije smo počeli s pilot projektom početkom 2019. godine kad smo u drugom polugodištu u šest naših osnovnih škola uveli dvotjedni jelovnik. Cilj toga je bio vidjeti reakciju djece, a potom smo u ožujku 2019. godine uveli jelovnik u sve županijske osnovne škole i od tad se projekt kontinuirano provodi – naglasila je.

Kada je pak riječ o razlozima zbog kojih se Koprivničko-križevačka županija uključila u projekt, Mušlek je otkrila da je razloga bilo više.

– Županija kao osnivač osnovnih i srednjih škola provodi širok spektar aktivnosti koje poboljšavaju učenički standard. Važan aspekt dobrobiti učenika je naravno i uravnotežena i pravilna prehrana, a kroz naš sustav riznice uvidjeli smo da prehrana učenika u svim školama nije standardizirane kvalitete i da su učenici u nekim školama dobivala samo pekarske proizvode. Također, i cijena kuhinje se od škole do škole razlikovala, a naravno da su jedan od razloga i relevantna istraživanja Zavoda za javno zdravstvo koja su nam bila prezentirana prvenstveno o pretilosti školske djece, potom i o slaboj zastupljenosti voća, povrća i ribe, odnosno prekomjernom uzimanju slatkiša i slatkih pića. Upravo ovakvo stanje potaknulo nas je kao osnivače i Podravku da napravimo iskorak i pomognemo djeci u usvajanju zdravih navika – naglasila je.

Izvor: kckzz.hr

Jelovnike izrađuju Podravkini nutricionisti i cijena obroka je jedinstvena – bila je šest kuna, no zbog stanja na tržištu cijena je minimalno porasla te sada iznosi sedam kuna dnevno.

– Jelovnici su izrađeni u skladu s nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama, obroci su posloženi da nutritivno odgovaraju potrebama učenika, vodi se briga o zastupljenosti svih namirnica koje su važne u razvoju djeteta pa tako imamo četiri kuhana obroka tjedno, tri puta tjedno nudi se voće, jedanput tjedno imamo i ribu. Vodi se briga o sezonskim namirnicama, kao i o dovoljnoj zastupljenosti povrća, ali i uvođenju novih namirnica – poručila je Mušlek i dodala da je cilj projekta pritom unaprjeđenje kvalitete prehrane učenika u županijskim osnovnim školama, razvijanje zdravih prehrambenih navika od malih nogu i poboljšanje organizacije rada, efikasnosti i ekonomičnosti školskih kuhinja.

Spomenimo da školsku kuhinju financiraju roditelji učenika, u nekim sredinama trošak pokrivaju jedinice lokalne samouprave, a za jedan dio učenika prehrana se financira iz projekta “Svi u školu, svi pri stolu”.

– Županija pokriva trošak najma knjigovodstvenog programa koji smo uveli s ciljem pojednostavljenja procesa naručivanja i razduživanja namirnica u iznosu od 50.000 kuna godišnje. Također, školama smo nabavili profesionalne sjeckalice povrća, a u sklopu nabave nefinancijske imovine svakoj smo školi osigurali iznos od 10.000 kuna za opremanje školske kuhinje. Stalno ulažemo u opremu školskih kuhinja, tu su i redovne promjene kuhinjske opreme i strojeva. Moram spomenuti i ulaganje u rekonstrukciju kuhinje 2019. godine u Osnovnoj školi Molve u iznosu od 200.000 kuna, dok smo prošle godine imali rekonstrukciju kuhinje u suradnji s Općinom Gola  u Osnovnoj školi Gola koja je koštala više od 600.000 kuna. S obzirom na to da je projekt dugoročan i sveobuhvatan ulaganja će biti i u narednom periodu – otkrila je Mušlek.

Iako je u početku bilo malo otpora i nezadovoljstva, učenici s vremenom sve više prihvaćaju nove jelovnike, nastavila je.

– I mi smo prilagođavali neke stvari, primjerice neka jela koja nikako nisu prolazila smo skidali s jelovnika, prilagođavali količinu hrane i slično. Važan dio promjene prehrambenih navika nose i zaposlenici u školama, posebno kuharice koje pripremaju hranu. U početku smo zamislili kontinuiranu edukaciju svih dionika u procesu, no malo su nas korona godine udaljile od te namjere. Ove godine definitivno počinjemo s konkretnom edukacijom na terenu – zaključila je.

Snimio Valentino Štefanek.
Pametan obrok je ukusan, raznovrstan i nutritivno uravnotežen

Direktorica službe Senzorika i nutricionizam u Podravki Davorka Gajari dodala je da Podravkini nutricionisti imaju dugogodišnje iskustvo u prehrani djece.

– Još 2010. godine započeli smo s razvojem projekta unaprjeđenja školske prehrane u koprivničkim osnovnim školama i tada smo utemeljili projekt “Jedinstveni jelovnici grada Koprivnice”. Projekt je 2012. godine dobio potporu Ministarstva zdravstva, dok je dvije godine kasnije istovjetni nacionalni projekt “Zdravi odmor” dobio pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Osobno sam kao članica radne skupine pri Ministarstvu zdravstva bila uključena u izradi nacionalnih smjernica za prehranu djece u osnovnim školama. Na poziv koprivničko-križevačkog župana Darka Korena 2018. godine koji je bio upućen Podravki da pomognemo u unaprjeđenju i standardiziranju prehrane djece u županijskim osnovnim školama započeli smo suradnju sa školama i Županijom na projektu koji je kasnije nazvan “Pametan obrok za pametnu djecu” – poručila je Gajari.

Uloga Podravke u ovom projektu je tako davanje podrške županijskom projektu kroz stručnjake koji su razvili kvalitetan projekt, a koji pomaže lokalnoj zajednici da unaprijedi prehranu u osnovnim školama. Osim toga, projekt etablira i promovira Podravku kao kompaniju koja vodi računa o prehrani naših najmlađih te zna na koji način postaviti i voditi takve projekte.

– Podravkini nutricionisti u prvom redu kreiraju normative školskih jela u skladu s nutricionističkim pravilima i prehrambenim potrebama školske djece i definiraju jelovnike ovisno o godišnjem dobu. Rade se izračuni nutritivnih vrijednosti svakog pojedinog jela i prati se unos pojedinih nutrijenata. Kad smo na početku počeli s projektom bilo je potrebno odgovoriti na pitanje što predstavlja školski obrok – je li to doručak, ručak ili užina i o tome je ovisila energetska vrijednost tog obroka. Zatim je bilo važno u obrok uključiti različite grupe namirnice po nutricionističkim pravilima i ponavljanja u tjednom ritmu. Pri tome nismo smjeli zanemariti preference djece i bilo je potrebno ponuditi im nova jela i namirnice koje dotad nisu imali priliku konzumirati u školi. To nije najjednostavnija stvar jer ponekad i najprivlačnije jelo trebamo djeci ponuditi više puta da bi ga ona prihvatili. Osim toga, Podravkini nutricionisti su u direktnom kontaktu s kuharicama jer su one na prvoj liniji s djecom, vrlo je važno slušati njihove prijedloge i usvojiti ih koliko je to moguće – objasnila je Gajari.

Snimio Valentino Štefanek.

Otkrila nam je i kakav je to točno pametan obrok.

– Pametan obrok je onaj koji je ukusan, raznovrstan i nutritivno uravnotežen. To je obrok koji pomaže djeci u obavljanju njihovih obaveza i time pomaže u njihovom rastu i razvoju. U osnovi projekta je cilj djecu upoznati s novim namirnicama pa je stoga i edukativan. O hrani se treba pričati jer tada o njoj počnemo i razmišljati, a to je prvi korak u unaprjeđenju prehrambenih navika – napomenula je.

Kada je riječ o prehrani djece, fokus je potrebno staviti na uravnoteženost i raznovrsnost, nastavila je Gajari.

– Nije problem u konzumaciji proizvoda koji su na glasu kao nezdravi kao što su hrenovke, paštete i slastice. Svi ti proizvodi mogu biti i jesu dio pravilne prehrane, no važno je djecu naučiti da svakodnevno i u više obroka konzumiraju voće i povrće, da doručkuju i konzumiraju različite žitarice na dnevnoj razini, a ribu na tjednoj bazi. Meso nije potrebno jesti svakodnevno, moguće ga je zamijeniti mahunarkama. Trebaju biti vodu. Prehrambena industrija u današnje vrijeme ima važnu ulogu u razvoju proizvoda koji pomažu u pripremi obroka, pomaže upoznavanju novih jela i kultura kroz hranu, olakšava pripremu suvremenih jela. No, ono najvažnije, ima značajnu ulogu u unaprjeđenju prehrane pojedinca – objasnila je.

Tanjuri se u kuhinje vraćaju prazni

Zamjenica ravnateljice Osnovne škole Koprivnički Ivanec Irena Rakuša kazala nam je da se projekt u školi provodi od siječnja 2019. godine. Objasnila je kako izgleda “Pametan obrok za pametnu djecu” u školi naglasivši da učenici konzumiraju različite vrste povrća.

– Od brokule, kelja, cvjetače, tikvica i krumpira pa sve do različitih vrsta mesa – svinjetine, puretine i ribe. Konzumiraju i različite vrste kaša, salata i voća. Djeca najviše vole jesti od povrtnog rižota, svinjetine u umaku od povrća, grisa sa čokoladom, špageta pa sve do rižota s bundevom i salate od krastavaca – istaknula je.

Snimio Valentino Štefanek.

Što se tiče reakcija djece, Rakuša je naglasila kako je za svaku promjenu potrebno vrijeme navikavanja.

– U početku je bilo nepojedenih obroka. Sada kada su se učenici naviknuli na nove namirnice, tanjuri se vraćaju prazni. Učenici četiri dana u tjednu konzumiraju kuhani obrok, dok jedan dan jedu suhi. Trudimo se da i uz suhi obrok bude voće – kazala je i dodala kako učenici voće konzumiraju tri puta tjedno.

Rakuša je istaknula kako njihove kuharice nemaju problema s kuhanjem zaključivši kako im puno vremena oduzima priprema samih sastojaka koji se koriste u obrocima.

Tekst pripremili Adela Zember, Sonja Barčanec, Tomislav Matijašić i Valentino Štefanek.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori