Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Okupili se đurđevački vijećnici, Janči odgovorio Fucaku na pitanje o pripajanju Komunalija bjelovarskom poduzeću

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči očitovao se o održanoj konferenciji za medije koju je jutros sazvao SDP.

Podsjetimo, tema je bila pripajanje Vodnih usluga Komunalija d.o.o. s područja grada Đurđevca s Vodnim uslugama d.o.o. iz Bjelovara o čemu smo pisali.

Na samoj sjednici odgovor je tražio Marko Fucak iz SDP-a koji je nazočio konferenciji za medije te upitao zašto se gradonačelnik nije o ovoj temi očitovao javnosti.

>> SDP-ovci protiv pripajanja đurđevačkih Komunalija bjelovarskom poduzeću, čeka se odgovor Jančija

Gradonačelnik Hrvoje Janči mu je potom odgovorio da je ovo bila tema na prijašnjim sjednicama te da je riječ o uredbi koja je donesena još 2014. godine.

– Naš stav je da prihvaćamo parametre iz uredbe, ali ne prihvaćamo rok, odnosno kada se ti parametri gledaju. Smatramo da bi trebali gledati parametre koji se moraju zadovoljiti da bi netko bio samostalan u trenutku implementacije. To je bilo komunicirano već nekoliko puta – rekao je Janči te dodao da mu nije jasno koji je interes koprivničkog pročelnika koji je danas bio u Đurđevcu, misleći pritom na Tomislava Golubića. šefa županijskog SDP-a.

– Ovo je jedna ozbiljna tema i bila je tema na sjednicama tri puta – poručio je Janči.

Potom se Fucak osvrnuo na sastanak s bjelovarskim gradonačelnikom Darijom Hrebakom održanom prošle godine rekavši da mu nije jasno o čemu je tada bilo riječi.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković pojasnio je da je tada bilo riječi o prijavi projekata te brzoj cesti.

– Ovo je odluka Vlade, odnosno uredba kojom su uspostavljena vodoopskrbna područja. Takva je odluka donesena i to nije ničiji dogovor. Ustavni sud je odlučivao o zakonitosti, odnosno ustavnosti kriterija koji su bili korišteni – pojasnio je Lacković.

Dodao je da je ovo pitanje koje ima duboku pravnu, pravno-trgovačku i financijsku pozadinu koja nije riješena u posljednjih 10 godina niti se očekuje da će to biti riješeno uskoro.

– Naravno da želimo biti samostalni i platili bismo bilo koju cijenu, ali moramo poštivati uredbu – ističe Lacković.

Fucak se osvrnuo i na temeljni kapital Komunalija koji iznosi oko 1,2 milijuna kuna te konstatirao da je to malo ako se u obzir uzme da je napravljeno novo vodocrpilište i pročistač.

– Vrijednost bi trebala biti znatno veća od onog što je navedeno u sudskom registru – govori Fucak.

Lacković mu je odgovorio da su nositelji projekata bile općine koje su sklapale ugovore s Hrvatskim vodama ili Ministarstvom regionalnog razvoja.

– Ne možete natjerati općine da prepišu temeljni kapital – poručio je Lacković.

Lacković se i osvrnuo na brojke koje idu u prilog đurđevačkim Komunalijama.

– Komunalije opskrbljuju grad i devet općina, a indirektno i tri općine s bjelovarskog područja. Dužina vodoopskrbne mreže koju održavaju iznosi 620 kilometara, dok Bjelovar održava 396, a Koprivnica 530 kilometara. Kanalizacijska mreža Đurđevca iznosi 90 kilometara, Bjelovara 108, a za Koprivnicu nema podatka. Broj pročistača koje održava Đurđevac je pet, jedan je u izgradnji, a dva u nadogradnji. Bjelovar ima jedan pročistač, a Koprivnica dva. Sve to skupa đurđevačke Komunalije odrađuju s 29 zaposlenih, Bjelovar 92, a Koprivnica sa 101 zaposlenikom. U Đurđevcu je cijena kubika vode s odvodnjom 11 kuna, a u Bjelovaru nešto više od 15 kuna – istaknuo je Lacković te poručio da se trebaju štititi interesi korisnika.

zatvori