Utorak, 28. ožujka 2023.

SDP-ovci protiv pripajanja đurđevačkih Komunalija bjelovarskom poduzeću, čeka se odgovor Jančija

Pripajanje isporučitelja vodnih usluga Komunalije d.o.o. s područja grada Đurđevca s Vodnim uslugama d.o.o. iz Bjelovara bilo je tema današnje konferencije za medije koju je sazvao SDP Koprivničko-križevačke županije.

Konferencija je održana u Đurđevcu ispred Vodocrpilišta Đurđevac 2, a prisustvovali su Tomislav Golubić, predsjednik županijskog SDP-a, Zdravko Brljek, načelnik Općine Novigrad Podravski i Marko Fucak, predsjednik đurđevačkog SDP-a.

Uvodno je Tomislav Golubić kazao kako je cilj konferencije ukazati građanima đurđevačke Podravine na pripajanje javnog isporučitelja usluge vodoopskrbe i odvodnje te vlasnika kompletne infrastrukture vodovoda i kanalizacije Komunalija Đurđevac Vodnim uslugama Bjelovar.

– Smatramo da je ovu temu potrebno javno i jasno komunicirati od strane gradonačelnika grada Đurđevca Hrvoja Jančija te od strane uprave Komunalija Đurđevac. Previše je pitanja, a odgovora niotkuda. Poklanjamo li Komunalije Vodnim uslugama Bjelovar, hoće li osnivači Komunalija imati ikakva upravljačka prava nakon što ih preuzmu Vodne usluge Bjelovar? Hoće li radnička prava i radna mjesta zaposlenika Komunalija biti zaštićena? Puno je pitanja na koja zahtijevamo jasne odgovore bez odgode – kazao je Golubić.

Izvor: SDP Koprivničko-križevačke županije

Marko Fucak podsjetio je da je vodocrpilište izgrađeno 2016. godine za 14 milijuna kuna, a jedan od financijera tog projekta bila je i Koprivničko-križevačka županija.

– Đurđevac i Podravina imaju veliko prirodno vodno bogatstvo koje nije samo prepoznatljivo u Hrvatskoj, već i u Europi, jer se radi o šestom po veličini vodonosniku u Europi kojem više nećemo biti mi gospodari već druga županija – istaknuo je Fucak.

Također je naglasio kako se lošim političkim odlukama kroje sudbine malih ljudi, a oni koji se trebaju boriti za njihove sudbine trenutno šute o ovoj važnoj temi.

Izvor: SDP Koprivničko-križevačke županije

– Od izvršne vlasti Grada Đurđevca, ja osobno, a i stanovnici Đurđevca očekivali smo veći angažman na ovu temu. Očekivali smo da će se pisati žalbe Ustavnom sudu, da će se raditi priopćenja i informirati javnost na koji način gradska vlast misli zaštititi našu vodu da ne ode pod ingerenciju druge županije, no sve je izostalo – nadodao je Fucak.

Spomenimo da su u SDP-u napomenuli kako je Gradska vlast Grada Đurđevca morala bolje reagirati, jer je za to bilo skoro dvije godine vremena, ovako se ostalo bez jednog od najvećih prirodnih bogatstva koje ima Đurđevac i okolne općine. Istaknuli su kako se i Križevačke vode se pripajaju Koprivničkim vodama, ali za razliku od Đurđevca njihove vode ostaju u našoj županiji.

– Jasno, radi se o političkoj igri, koju diktira isključivo Europska unija, ali opet, s jedne strane imamo Vladu na čelu s premijerom i imamo žetnončiča Hrebaka, kojem se HDZ nekako morao odužiti što im drži većinu u Saboru. Malo je nelogično kako baš podravska voda ide u ruke Vodnim uslugama Bjelovar koje čak ni ne spadaju pod naš sliv, ali ako gledamo političku suradnju HDZ-a i Hrebaka onda je jasno zašto naša voda odlazi pod skute drugih gospodara – objasnio je Fucak.

Nezadovoljstvo ovom situacijom istaknuo je i Zdravko Brljek, načelnik Općine Novigrad Podravski.

– Vodocrpilište iz kojeg se snabdijeva grad Bjelovar i šira okolica nalazi se na našem području, između naselja Novigrad Podravski i Delovi. Transportni vod od vodocrpilišta Delovi do uređaja za kondicioniranje vode također se nalaze na području Novigrada Podravskog kao i sabirni bazen Rudnik iz kojeg se gravitacijski voda doprema do Bjelovara. Bjelovar na svom širem području nema vodocrpilište. Na navedeni sustav priključena je općinska vodovodna mreža Novigrada Podravskog koja je položena u svih sedam naselja. Općinska vodovodna mreža građena je iz općinskog proračuna i novcem građana koji su plaćali naknade za priključenje. Mrežom gospodare Komunalije d.o.o. Đurđevac s kojima je uspostavljena prilično dobra suradnja vezano uz održavanje sustava, a također i za planirano proširenje na gospodarsku zonu i zonu klijeti. Važno nam je tko i kako će gospodariti vodoopskrbnom mrežom naše općine koja je na svom području spojena na bjelovarski vodoopskrbni sustav, ali također i na koprivničku vodoopskrbu – pojasnio je Brljek.

Izvor: SDP Koprivničko-križevačke županije

Na konferenciji je istaknuto kako je Uredbu Vlade na temelju koje će se obaviti pripajanje Komunalija Đurđevac Vodnim uslugama Bjelovar donijela HDZ-ova Vlada stoga traže odgovor na pitanje – Je li kome u interesu da se prirodna bogatstva Podravine poklanjaju Bjelovaru, ili je to bio uvjet Darija Hrebaka za njegovu ruku u Saboru?

– Ovakve stvari ne smiju se dešavati bez da je javnost upoznata sa svim detaljima, pa od gradonačelnika Jančija, kao i od HDZ-a Koprivničko-križevačke županije zahtijevamo jasne odgovore na pitanja koje smo danas postavili – zaključio je Golubić.

Spomenimo na kraju da smo očitovanje zatražili od đurđevačkog gradonačelnika, no službeni odgovor do zaključenja članka nismo dobili. Kako neslužbeno doznajemo, gradonačelnik će se očitovati na sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca koja je zakazana za danas u 16 sati.

Tekst pripremile Adela Zember Antolić i Ivana Gazdek.