Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

OGENJ U VIRJU Mihac Kovačic: Sviramo u akustičnom izdanju pojačani koprivničkim folklorašima koji nam ovaj put daruju svoje glasove

Koprivnički Ogenj žari i pali diljem Hrvatske, a dok nisu na pozornici i čim uhvate malo slobodnog vremena rade na novom materijalu.

Tako će već od sredine ožujka početi izlaziti novi singlovi i to u nekom razdoblju od mjesec i pol do dva mjeseca, a svaki će biti popraćen i video uratkom.

No, već danas ih se može vidjeti u potpuno drugačijem izdanju u sklopu manifestacije Noć muzeja u Virju i to od 21:30. Koncert je poseban jer Ogenj svira svoje hitove s prvog i drugog albuma u akustičnom izdanju pojačanom s Folklornim ansamblom Koprivnica koji ovaj put daruju svoje glasove.

Rekao nam je to frontmen Tomislav Mihac Kovačic i dodao da Ogenj prvi put službeno svira koncert u akustičnom izdanju.

>> FOTO: RUŠENJE STEREOTIPA Karizmatičan frontmen benda Ogenj otvoreno o obitelji, trčanju, pomaganju drugima…

– Iako se možda tako ne čini i mnogi bi se mogli prevariti jer vide da zapravo mi i u električnom sastavu imamo i tamburicu, violinu i akustičnu gitaru. No, ljudi koji nas prate znaju da smo čvrsti i glasni rock’n’roll bend i ta promjena na akustiku je čisto da izvučemo možda i malo više iz sebe. Izazov nam je. Mi smo inače zaljubljenici u grunge i rock’n’roll 1990-ih i 2000-ih godina i oni MTV unplugged koncerti Nirvane i Pearl Jama su nam tako mili i dragi i htjeli smo napraviti nešto slično u Virju za Noć muzeja – kazao je Mihac Kovačic.

Istaknuo je kako će Ogenj svirati akustično, no to ne znači da će izvoditi samo balade i cijeli koncert sjediti.

– Uz nas tu je zbor odnosno naši folkloraši iz Folklornog ansambla Koprivnica, a ovaj put ne budu plesali već budu pjevali puno stvari s nama i imamo još jedno iznenađenje za otvaranje samog koncerta – napomenuo je.

Podsjetimo, s članovima Folklornog ansambla Koprivnica prije tri godine snimljena je pjesma “Kaj nebi bilo”, a suradnja se nastavlja.

>> VIDEO Ogenj ima novi video i audio uradak: ‘Kaj nebi bilo’ najavljuje novi album ‘Si kak jen’

– Imali smo nakon toga jednu pauzu jer smo mi radili nove stvari koje se razlikuju od prijašnja dva albuma, tvrđe su i raznovrsnije. U jednom trenutku pitao sam se kamo da ja sad tu ubacim folklor, ne mogu ponoviti istu stvar jer takvu stvar nemamo, ali prirodno se posložilo. Vjerujem da treba pustiti neke stvari i da vrijeme odradi svoje. Ukomponirali smo taj jedan tradicionalni izričaj koji meni paše i nadam se da bude lijepo. Sa svoje bendovske strane i kao autor pjesama na probama s folklorašima sam na rubu da se do kraja raznježim jer čuti svoju stvar koja zvuči na jedan potpuno drugačiji način je stvarno cool, nikad nismo to doživjeli, odnosno da folklor samo pjeva a capella i da zapravo zamijeni ovih pet magaraca koji navijaju i skaču. Zanimljivo je čuti i vidjeti to – objasnio je.

Upravo je pjesmu “Kaj nebi bilo” jedan izraelski autor izdvojio kao kandidata za pobjedu na Eurosongu.

– Sviramo sve po svuda i kad se ne moramo mijenjati ako ne želimo, onda prihvaćamo sve. Imamo mi tu želju možda iskoračiti još malo i vidjeti taj dio svijeta, otvoreni smo prema tome. Evo, baš pripremamo stvar za jedan festival na kojem nikad nismo svirali i na kojem ne nastupaju izvođači poput nas, no vidjet ćemo kako će to ispasti. Puno toga naučimo na takvim nastupima. Čak i kad nam se ne sviđa glazba koja se na takvim mjestima izvodi, dođemo se malo osvetiti u smislu Evo vam malo rock’n’rolla da vas preodgojimo ili vratimo korijenima – zaključuje Mihac Kovačic.

zatvori