Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO U koprivničkoj bolnici prošle godine 91 porod manje, Koren: Rodilište je jedini odjel na koji se dolazi s radošću, a odlazi s još većom

U Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek tijekom protekle godine bila su 682 poroda i taj je broj u odnosu na 2021. godinu u padu za 91 porod.

Podaci su to koje je jutros medijima otkrio voditelj rodilišta u koprivničkoj bolnici dr. Ivica Stanišić rekavši kako je u prošlogodišnjim porodima rođeno 691 dijete, dogodilo se i devet blizanačkih trudnoća, dok je prva beba u ovoj godini rođena 1. siječnja u pet sati. Stara godina završena je pak blizanačkom trudnoćom, odnosno porodom dvije muške bebe.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Dosad smo se zadnjih pet godina držali na oko 800 poroda godišnje, sada smo pali za stotku. Nadamo se da ćemo stati u tom padu, no nažalost sve nas je manje, a ovi koji su ostali bi trebali razmisliti da se prihvate malo više posla – našalio se Stanišić.

Simbolične poklone prvoj bebi rođenoj ove godine, ali i poklone zaposlenicima bolnice donio je pak koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je sa suradnicima posjetio bolnicu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– U posjetu smo jedinom odjelu u ovoj bolnici na koji se dolazi s radošću, a odlazi s još većom. Nažalost, to je zbog demografskih trendova sve rjeđe i nisam siguran da će ovi naši simbolični posjeti doprinijeti tome da se trend promijeni, no prilika je da se progovori o ovom problemu. Demografski problemi su proces na koji se teško može utjecati s mikrorazine, svi svjedočimo činjenici da to nije problem Koprivničko-križevačke županije ili Hrvatske, već puno širi problem kakvom svjedočimo i u puno razvijenijim zemljama do te mjere da bismo mogli zaključiti da što je zemlja razvijenija, još su i veći ti problemi. Primjerice, u Njemačkoj postoji strašan problem nedostatka radne snage koji je sigurno generirao temeljni problem demografije – zaključio je Koren.

>> FOTO Energetska obnova koprivničke bolnice napreduje, slijedi izrada dokumentacije za Centar za palijativu, dr. Devčić: Kroz tri do četiri mjeseca očekujemo preuzimanje projekta

Spomenimo da je ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić govorio o energetskoj obnovi centralne bolničke zgrade, ali i o izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli.

zatvori