Subota, 27. travnja 2024.

Završena je rekonstrukcija sigurne kuće, prva useljenja očekuju se početkom sljedeće godine

Završena je rekonstrukcija sigurne kuće, a prva useljenja korisnika očekuju se početkom sljedeće godine.

Rečeno je to na sastanku projektnog tima projekta Novi početak kojemu su prisustvovali predstavnici Koprivničko-križevačke županije, Centra za socijalnu skrb Križevci i PORA-e Regionalne razvojne agencije, a koji je održan u prostorima Županije.

>> NOVI POČETAK Koren: Lokacija sigurne kuće je tajna, a naša je želja da broj korisnika bude što manji

– Kako su već prošle dvije godine od početka projekta, članovi tima analizirali su dosadašnje aktivnosti te dogovorili provedbu projekta u preostalim mjesecima. Financijski najveća aktivnost, koja je uspješno završena, bila je rekonstrukcija prostora u kojima će sigurna kuća biti smještena. Prostori su predani na upravljanje Udruzi HERA u rujnu te je Županiji već uplaćena nadoknada od više od četiri milijuna kuna, kolika je bila vrijednost radova. U tijeku je nabava opreme, a prva useljenja korisnika očekuju se početkom sljedeće godine – poručuju iz Službe ureda župana.

Dodaju da se u sklopu projekta nastavljaju radionice i usavršavanja stručnjaka koji rade sa žrtvama nasilja te se financiraju troškovi namirnica i privremenih prostora sigurne kuće. Ostale projektne aktivnosti također se odvijaju planiranom dinamikom, a na sastanku se razgovaralo i o potrebnim realizacijama unutar proračuna projekta.

Podsjetimo, putem projekta Novi početak sredstvima Europskog socijalnog fonda osigurano je više od devet milijuna kuna za unaprjeđenje sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji, te podizanje svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja.

zatvori