Petak, 26. travnja 2024.

NOVI POČETAK Koren: Lokacija sigurne kuće je tajna, a naša je želja da broj korisnika bude što manji

Koprivničko-križevačka županija nakon dugo vremena dobiva sigurnu kuću na lokaciji koja je tajna.

Rekao je to župan Darko Koren uoči početne online konferencije projekta i dodao da je osiguranje takvih kapaciteta nužnost ovog modernog i civiliziranog vremena.

– Poznata je poslovica da je lanac onoliko jak koliko je jaka njegova najslabija karika. Društvene skupine o kojima kroz ovaj projekt brinemo, nažalost su te slabe karike u lancu svake zajednice i naš je zadatak da o tome vodimo posebnu brigu i skrb. S obzirom na to da smo prije godinu dana bili jedna od šest županija koja nije imala riješeno pitanje sigurne kuće, reagirali smo nakon inicijative Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku na način da smo osigurali adekvatan prostor u jednom našem gradu na lokaciji koja je toliko sigurna da se ni ne spominje. Naša je želja da broj korisnika tog našeg projekta bude što manji – rekao je Koren.

Sve aktivnosti koje provodi Koprivničko-križevačka županija u projektu “Novi početak” usmjerene su na osiguranje materijalnih uvjeta za sigurnu kuću.

– Predviđa se rekonstrukcija i dogradnja jedne zgrade, odnosno kuće u kojoj će biti osiguran smještaj za otprilike od 15 do 20 korisnika. Sve ovisi o tome je li to obitelj ili su to pojedinci s područja cijele Hrvatske. Udruga HERA Križevci provodi dio aktivnosti koje su okrenute edukaciji zaposlenika koji će raditi u sigurnoj kući te pružanju stručne pomoći i svega ostalog što je potrebno osobama koje tamo moraju boraviti. Također je uključen Centar za socijalnu skrb Križevci u dijelu daljnje brige o osobama kada napuste sigurnu kuću da im se i dalje pomaže dok se do kraja ne prilagode novim uvjetima življenja – istaknuo je Darko Masnec, pročelnik Upravnog odijela za financije, proračun i javnu nabavu te voditelj projekta.

Snimila Tea Jurković.

Dodao je da projekt traje 30 mjeseci, a jedan dio sigurne kuće već sada funkcionira i unutra imaju već smještene ljude.

>> SIGURNA KUĆA Zaposleno troje djelatnika, uskoro počinju radovi na uređenju

Podsjetimo da Koprivničko-križevačka županija zajedno s partnerima Udrugom HERA Križevci i Centrom za socijalnu skrb Križevci provodi projekt “Novi početak” koji je počeo prošle godine u prosincu, a vrijedan je 9,2 milijuna kuna.

Snimila Tea Jurković.
zatvori