Petak, 26. travnja 2024.

Oporba oštro napala povećanje proračuna; Janči tvrdi da će ovogodišnja realizacija biti rekordna

Đurđevački vijećnici su na 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca donijeli i rebalans proračuna kojim se proračun povećao na 147 milijuna kuna.

Članice i članovi vijeća podržali su rebalans i time se proračun povećava sa 143 milijuna na 147 milijuna kuna.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči pojasnio je zašto se proračun povećava.

– Znamo da on neće biti realiziran u tom iznosu, ali svi projekti za koje su osigurana financijska sredstva moraju se nalaziti u proračunu u cijelom iznosu i oni će se prenositi u iduću godinu kao višak. Trenutna realizacije je 85 milijuna kuna, a do kraja godine očekujemo realizaciju oko 110 milijuna kuna što će biti rekordna realizacija – govori Janči.

Dodao je da se proračun poslaguje zbog projekta “Centar za osobe s invaliditetom”, dogradnje Dječjeg vrtića Maslačak i provedbe projekta “Maslačak za sve”, ali i zbog dva nova – izgradnja ograde oko odlagališta otpada i nabava kompaktora.

Izvor: Grad Đurđevac

– To su projekti koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 60 posto. Kompaktor je nabavljen, a u tijeku je nabava za izgradnju ograde oko cijelog odlagališta čija će visina biti tri metra s rasvjetom i video nadzorom. Zadnji projekt koji nam je tu je uređenje gradskog trg za koji su nam odobrena sredstva u iznosu od tri milijuna kuna i osiguravaju se sredstva za njegovu realizaciju. U rebalansu su i svi projekti za koje se osiguravaju vlastiti udjeli kroz kreditno zaduženje u iznosu od 10 milijuna kuna, a to je dogradnja vrtića i uređenje glavnog gradskog trga – objasnio je Janči.

>> KREDIT OD 10 MILIJUNA KUNA Janči: Trebaju nam sredstva za uređenje trga i dogradnju vrtića; Gašparić: Slažemo se, ali ne po toj cijeni

Oporbeni Rajko Gašparić iz HDZ-a upitao je zašto se nije pronašlo rješenje za prostor ispred Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva i Strukovne škole Đurđevac koji je već godinama prazan te da nisu uvaženi njegovi prijedlozi oko uređenja atletske staze ili vanjskih sportskih elemenata.

Potom je i oporbeni Marko Fucak iz SDP-a konstatirao da neće podržati rebalans proračuna zbog novog kredita, ali i zato što je došlo do povećanja sredstava namijenjenih amaterskom sportu.

Snimio Marko Posavec.

– Nije mi jasno da se tu sredstva podižu za 100 posto. U početku smo bili na milijun kuna, a sada tu stavku rebalansom dižemo na 1,85 milijuna kuna – rekao je Fucak.

Gradonačelnik Janči je obrazložio da postoji rješenje za prostor ispred srednje škole kao i razlog povećanja sufinanciranja sporta.

– U prostoru ispred srednje škole predvidjeli smo da se projektira kampus za međunarodno sveučilište. Izrada projektne dokumentacije u vrijednosti od milijun kuna je prijavljena još u siječnju na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, ali nema povratne informacije. Tim projektom bi se predvidjelo i okolišno uređenje. Riječ je o velikom prostoru i tome treba kvalitetno pristupiti. Što se tiče povećanja sufinanciranja sporta, u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga grada Đurđevca ove godine smo osigurali dodatna sredstva iz dva razloga. Prvi je poskupljenje cijene prijevoza za sportaše jer znamo što se događalo s cijenama goriva, a drugi je značajno veći broj ekipa jer svi naši klubovi imaju mlađe selekcije i imaju više utakmica. Još jedan razlog je sufinanciranje iznosa za trenere. Satnica je bila 47 kuna, a sada je 75 kuna po satu za sve trenere. Razlog tome je da se zbog svih poskupljenja ne dižu članarine kako se to ne bi prevalilo na građane – objasnio je Janči.

zatvori