Subota, 20. travnja 2024.

KREDIT OD 10 MILIJUNA KUNA Janči: Trebaju nam sredstva za uređenje trga i dogradnju vrtića; Gašparić: Slažemo se, ali ne po toj cijeni

Grad Đurđevac zadužuje se za dodatnih 10 milijuna kuna.

Tako je odlučeno nakon rasprave na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca.

Istaknuto je da je rok otplate 10 godina s fiksnom kamatnom stopom od 1,47 posto, a ta sredstva namijenjena su za dogradnju Dječjeg vrtića Maslačak, uređenje trga te rekonstrukciju i uređenje gradskih ulica, nogostupa i cesta.

Polemika se između oporbe i vladajućih vodila zašto se Grad dodatno zadužuje.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči rekao je da je ovo najpovoljnija ponuda koja je pristigla.

– Uređenje trga će koštati više od pet milijuna kuna, a kreditom se osiguravaju sredstva i za vlastiti udio u dogradnji vrtića. Znamo da smo za vrtić dobili nešto manje od 10 milijuna kuna, a projektom je predviđeno 12,8 milijuna kuna, s time da ne znamo točan iznos koji će možda biti i veći kad se provede javna nabava. Javnu nabavu još ne možemo provesti jer se čeka ugovor, odnosno čekaju se uvjeti hoćemo li morati ići na kontrolu s troškovnikom vrtića, ali sigurno je da će ovdje otići jedan dio kreditnog zaduženja – poručuje Janči.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković je pokušao građanima približiti zaduženje kao obični građanin koji, ako ima 5.000 kuna plaće, može se kreditno zadužiti 1.000 kuna, a na ovom primjeru zaduženje iznosi 650 kuna.

Oporbeni vijećnik iz redova HDZ-a Rajko Gašparić upozorio je da to nije tako jednostavno.

– Mislim da bi bilo korektno ovu računicu usporediti s obitelji ili prihodima. Osim prihoda, postoje i neki rizici, odnosno troškovi koje svatko od nas ima pa će ih tako imati i Grad. Nije moguće ogoliti takvu jednu računicu i staviti u korelaciju ukupni prihod s rashodom koji se tiče kredita i to me smeta. Sljedeće ono što ovdje vidim kao rizik što možemo povezati je sigurnost “radnog mjesta”. Tih 5.000 kuna je toliko dugo super dokle god je osoba zaposlena, ali kada se ostane bez posla onda je i tih 650 kuna problem. Zbog tih smo razloga zabrinuti. Znam da se Grad može zadužiti, slažemo se s projektima razvoja grada, ali ne po toj cijeni – objasnio je Gašparić.

zatvori