Srijeda, 17. travnja 2024.

I Đurđevac među gradovima koji su odustali od novogodišnjeg vatrometa, Koprivnica i Križevci nemaju tu namjeru

S jučerašnjim danom i službeno je počela eksplozivna zabava na koprivničkim ulicama.

I dok nekima ispucavanje pirotehnike predstavlja užitak i zadovoljstvo, maloj djeci, djeci s teškoćama u razvoju, osobama starije životne dobi, kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima ova nepodnošljiva buka je prava noćna mora. Tako su se primjerice tijekom jučerašnje večeri društvenim mrežama širile objave o psima koji su u strahu od pucnjave pobjegli iz svojih domova i dvorišta.

Naime, prema Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od jučer pa do 1. siječnja 2023. godine građanima starijima od 18 godina dozvoljena je upotreba pirotehničkih sredstava iz kategorije F2 i F3, osim petardi koje su izmjenom zakona u potpunosti zabranjene. Podsjetimo, prošle godine na snagu je stupio izmijenjeni Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja što znači da građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3. Ostala pirotehnička sredstva iz kategorije F2 i F3 mogu se građanima starijima od 18 godina prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova, dok je njihova upotreba dozvoljena građanima starijima od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja. Kazne za građane su od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja. Kako bi se spriječila nezakonita upotreba pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava te održalo povoljno stanje opće sigurnosti, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana policija već tradicionalno provodi operativnu akciju “Mir i dobro” i to od 12. prosinca 2022. godine do 8. siječnja 2023. godine. Cilj akcije je sprječavanje nezakonite uporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Svoj apel uputili su i Prijatelji životinja koji, kako kažu, ne žele mrtve životinje, ratno stanje na ulicama i zagađen okoliš.

Prijatelji životinja uputili apel

– Molimo građane da prijavljuju svako korištenje zabranjene pirotehnike, a molimo ih i da ne koriste niti dozvoljenu pirotehniku, poput raketa i vatrometa, jer je i takva pirotehnika opasna, uznemiruje ljude i životinje, zagađuje zrak i stvara smeće po ulicama – ističu.

Smatraju da je apsurdno da je dopušteno korištenje ostale pirotehnike od 27. do 30. prosinca jer se tada ništa ne slavi. Njihov je prijedlog da se prodaja ostale pirotehnike dopusti samo u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a da se njihova uporaba dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja, a ne i 27., 28., 29. i 30. prosinca.

Osim toga, osvrnuli su se i na slučaj nesretne mačke iz Splita kojoj su nepoznati počinitelji petardom raznijeli dio lica, pa je morala biti eutanazirana.

– Boli nas ta golema razina nerazumijevanja, izostanak empatije i nedostatak želje da se zaštite slabiji. Ne razumijemo otkud toliko zloće i okrutnosti u ljudima. Nije im dosta što uznemiruju djecu, starije i bolesne osobe, divlje i kućne životinje. Očito im je dosadilo zapaliti petardu i čekati da pukne pa su u taj ionako uznemirujući proces uključili mačku koja se nije mogla obraniti. Moguće je i da im je prišla s povjerenjem ne znajući da će ju traženje hrane koštati raznesena lica i izgubljena života – ističu Prijatelji životinja u svom dopisu.

Smatraju kako ljudi koji koriste pirotehniku ne mogu sagledati širu sliku i pokazati brigu za druge jer im je važnija njihova kratkotrajna zabava.

– Dokle god je korištenje pirotehnike dopušteno, bit će i mrtvih životinja, raznesenih prstiju kao u slučaju devetogodišnjeg dječaka iz Zagreba, izgubljenih očiju i amputiranih šaka. Na sreću, idemo prema točki u kojoj će se skupiti kritična masa i pirotehnika će postati stvar prošlosti i primitivizma. Zato još jednom pozivamo sve da se suzdrže od korištenja bilo kakvih pirotehničkih sredstava te da pozivom na 112 ili na broj lokalne policijske postaje prijave sve koji i dalje koriste zabranjene petarde i redenike. Takvom prijavom mogu spasiti dijete od stravične ozljede i životinju od smrti – objašnjavaju.

Žrtve pirotehnike su psi, mačke i ostale životinje

Ističu da su žrtve pirotehnike psi, mačke, ptice, ali i ostale životinje koje imaju daleko osjetljiviji sluh i vid od ljudi.

– Prestrašeni nepodnošljivo jakim zvukovima eksplozija pirotehnike, u vrijeme blagdana mnogi psi i mačke bježe u panici daleko do svojih domova, pri čemu često skončavaju živote pod kotačima vozila. Dok neke kućne životinje bježe, neke zbog straha ne mogu uopće normalno funkcionirati, prošetati se niti jesti, pa su njihovim ljudima jedini izlaz sredstva za smirenje kako ne bi došlo do onog najgoreg – zatajenja srca i smrti – naglašavaju.

Đurđevac odustao od vatrometa radi zaštite životinja i okoliša, Koprivnica i Križevci nisu slijedili primjer drugih velikih gradova

Ujedno pohvaljuju Labin, Rovinj, Čazmu, Opatiju, Samobor, Rijeku, Pulu, Cres, Zabok, Sukošan, Lovran, Gornju Stubicu, Novigrad, Dugu Resu, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, Zabok i sve druge gradove koji su se odazvali na njihov apel da odbace vatromet za doček Nove godine, kao i trgovine koje iz obzira prema ljudima, životinjama i okolišu neće prodavati nikakvu pirotehniku. Dodajmo da će u nekim od ovih gradova umjesto vatrometa biti upriličen laserski show, a dio sredstava bit će uplaćen udrugama koje brinu o zaštiti životinja.

Ovakve primjere u kojima gradovi odustaju od novogodišnjeg vatrometa u namjeri da se od negativnih posljedica vatrometa zaštite životinje i okoliš, odnosno svi na koje upotreba pirotehničkih sredstava može ostaviti bilo kakve posljedice te da se novogodišnje slavlje održi u skladu s modernim ekološkim standardima, slijedio je i Đurđevac, dok se Koprivnica i Križevci nisu poveli za takvim primjerom.

Na pitanje promišljaju li uopće o ovakvoj odluci i hoće li slijediti ove primjere, odgovor nismo dobili, već su iz križevačke i koprivničke Gradske uprave samo kratko poručili da će se novogodišnji vatromet održati.

Iz đurđevačke Gradske uprave stigao je odgovor da su Grad i Turistička zajednica grada Đurđevca odustali od novogodišnjeg vatrometa koji je do sada bio uobičajen dio organiziranog dočeka.

– Vatromet ove godine neće biti u programu slavlja koje će se održati na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu. Ovakva je odluka donesena da se zaštite životinje i okoliš od negativnih posljedica vatrometa, odnosno svi na koje upotreba pirotehničkih sredstava može ostaviti bilo kakve posljedice, te da se novogodišnje slavlje održi u skladu s modernim ekološkim standardima – objašnjavaju u đurđevačkoj Gradskoj upravi.


Kako bi nadolazeći blagdani prošli što mirnije, Policijska uprava koprivničko-križevačka izdala je nekoliko preporuka:

  • oružje držati pod nadzorom i zaključano,
  • nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva prijaviti policiji koja će doći po njih, ne podnoseći prekršajnu ili kaznenu prijavu,
  • ako se koristi pirotehnika, obavezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje,
  • pirotehniku kupovati u ovlaštenim prodavaonicama,
  • pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola,
  • koristiti ih na otvorenom prostoru,
  • poštivati sigurnosne udaljenosti prilikom uporabe,
  • ne pokušavati ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

Isto tako, Policijska uprava koprivničko-križevačka izdala je i nekoliko uputa za roditelje:

  • ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati,
  • u ponašanju budite uzor svome djetetu,
  • savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne vade ili pale eksplozivni sadržaj,
  • savjetujte djecu da ne eksperimentiraju s petardama, da ne izrađuju improvizirane petarde i ne pune cijevi eksplozivnim smjesama.

Kada je pak riječ o prošlogodišnjoj akciji “Mir i dobro” napominju kako je na koprivničko-križevačkom području zabilježen jedan događaj ozljeđivanja od uporabe pirotehničkog sredstva, u kojem je jedna osoba lakše ozlijeđena.

– Za dva počinjena prekršaja nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava prijavljene su dvije osobe te je oduzeto 178 komada pirotehničkih sredstava – zaključuju u policiji.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori