Petak, 26. travnja 2024.

POLICIJA U AKCIJI Petarde zabranjene, ostala pirotehnika dozvoljena tek od 27. prosinca

Ove godine stupio je na snagu izmijenjeni Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja što znači da građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3.

Glasnogovornica Policijske uprave koprivničko-križevačke Dijana Žagar pojasnila je da se ostala pirotehnička sredstva iz kategorije F2 i F3 mogu građanima starijima od 18 godina prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova, dok je njihova upotreba dozvoljena građanima starijima od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja.

– Građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2,T1, i T2 za osobne potrebe. Kazne za građane su od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja – istaknula je Žagar.

Kako bi se spriječila nezakonita upotreba pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava te održalo povoljno stanje opće sigurnosti, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana policija već tradicionalno provodi operativnu akciju “Mir i dobro” i to od 15. prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. godine.

– Tijekom prošle akcije na našem području području nisu zabilježena ozljeđivanja osoba uslijed korištenja pirotehničkih sredstava. Zabilježena su dva propucavanja, a protiv dvije osobe su podnijete kaznene prijave, dok su protiv dvije osobe radi počinjenih prekršaja nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava podnijeti optužni prijedlozi – napomenula je Žagar.


Policija savjetuje
  • Kako biste izbjegli neželjene posljedice ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
  • Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite.
  • Kupujte pirotehnička sredstva samo u ovlaštenim prodavaonicama.
  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju.
  • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
  • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.
zatvori