Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO: DVORANA OD DANAS NOSI ZEMBEROVO IME Unuka Adela: U velikim iskoracima ostao je skroman i neka to bude poruka njegovog imena

Nakon što je u srpnju prošle godine koprivničko Gradsko vijeće podržalo prijedlog o imenovanju dvorane Osnovne škole Đuro Ester Sportska dvorana Vinko Zember, danas je upriličena svečanost otkrivanja novog natpisa.

Pred mnogobrojnim okupljenim mališanima i nastavnicima ove škole ta čast otkrivanja imena pripala je Zemberovim praunukama Nori i Ziti i unukama Adeli i Maši.

Unuka Vinka Zembera Adela Zember Antolić tom je prilikom istaknula da se ono što danas osjeća cijela Zemberova obitelj može opisati s dvije riječ – čast i ponos.

– Ponosni smo na našeg dedu, na Vinka Zembera, na osobu koja je u život koprivničkog sporta, u život ove škole, ali i našeg grada, utkala svoje najbolje godine, predanim radom poklonila cijelo svoje biće, svoje sportsko znanje i životne mudrosti – rekla je Zember Antolić.

Dodala je da je Zember napravio velike stvari – jedan je od trojice velikana koji su udarili temelje koprivničkom sportu, kao sportski djelatnik i direktor Osnovne škole Đuro Ester s ponosom i odgovornošću odgajao je mnoge generacije koje su ga do samog kraja pozdravljale na ulici sa smiješkom na licu, a danas ga se s radošću prisjećaju, bio je izuzetno angažiran i u društveno-sportskim organizacijama, a velike stvari napravio je i za cijelu obitelj.

– No, on vam to nikad ne bi tako ispričao. Nikad nije rekao “Ja sam to napravio”, u svojim mnogobrojnim pričama uvijek je isticao “Mi smo to napravili”. Bio je veliki čovjek čiji je trag neizbrisivo urezan u koprivničko školstvo, ženski i muški rukomet i nogomet, čovjek odan antifašističkim i socijaldemokratskim idealima. Njegova veličina je upravo u tome, što je u svim tim velikim iskoracima, vođen ljubavlju, ostao skroman i jednostavan, dosljedan. Upravo to neka bude poruka njegovog imena svima koji ga se sjećaju, ali i svim generacijama koje tek dolaze – zaključila je.

Snimio Valentino Štefanek.

Veliko zadovoljstvo dvoranom i njenim novim imenom danas nije krila ni ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester Sanja Prelogović koja je podsjetila da je Zember počeo raditi u školi 1962. godine kao nastavnik tjelesno-zdravstvene kulture, radio je taj posao 18 godina, a 1980. postao je direktor škole i tu funkciju obnašao je sve do 1990. kada odlazi u mirovinu.

Snimio Valentino Štefanek.

– Svojim znanjem, upornošću, strpljivošću i samozatajnim savjesnim radom plijenio je srca mnogih učenika, roditelja i kolega, Njegovi učenici sudjelovali su na brojnim natjecanjima te ostvarivali zapažene rezultate. U svom predanom radu nikada nije štedio sebe. Imao je beskrajno strpljenje u prenošenju znanja djeci. Briga za uređenje školske zgrade i okolice škole, život s djecom i roditeljima i lokalnom zajednicom bili su dio njega. Svojim radom, životom učitelja i životom čovjeka bio je čovjek kakvoga bi si poželjelo svako mjesto – rekla je ravnateljica.

Prisjetila se kako odlaskom u mirovinu nije zaboravio svoju školu, svake godine bio je redoviti gost na Danu škole i na predbožićnom okupljanju djelatnika i penzionera.

– Dolazio je redovito pitajući što je u školi novoga, zanimalo ga je kako napreduje škola. Njegova velika želja, kao profesora tjelesno-zdravstvene kulture, ravnatelja škole i građana Koprivnice, bila je izgradnja sportske dvorane za našu školu. Zahvaljujući gradonačelniku i svima koji su ga podržali mi danas uživamo u predivnoj dvorani – naglasila je Prelogović.

Svečanosti je nazočio i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji je istaknuo da je uistinu lijepo da su se svi okupili na ovom zadnjem koraku za sportsku dvoranu, jer upravo danas ona postaje onakvom kako i treba biti.

Snimio Valentino Štefanek.

– Ova dvorana je jedan značajan iskorak i pun pogodak i za školu, učenike i sve sportaše. Što se tiče Vinka Zember, kad je netko toliko od sebe dao za ovu školu, za naš rukomet i nogomet i cijeli sport na koji smo toliko ponosni, ali i kad se toliko dao za antifašizam i za prihvaćanje različitosti u svakom od nas, mislim da je najmanje što svi zajedno možemo napraviti upravo to da ova dvorana nosi upravo njegovo ime, a to je ime velikog Koprivničanca, velikog nastavnika, velikog sportaša i velikog humanista Vinka Zembera – zaključio je gradonačelnik.


Podsjetimo, Vinko Zember rođen je 27. prosinca 1930. godine u Koprivnici. Bio je dugogodišnji sportski djelatnik i direktor Osnovne škole Đuro Ester. Punih 11 godina, do mirovine, obnašao je dužnost ravnatelja, tada direktora, Osnovne škole Đuro Ester. Osim što je s ponosom i odgovornošću bio direktor, Koprivničanke i Koprivničanci, oni mlađi i oni stariji, pamte ga kao sportsku legendu, kao čovjeka koji je ostavio značajan pečat u koprivničkom sportu. Prva utakmica ženskog rukometa u Koprivnici odigrana je 4. prosinca 1955. godine. Pod vodstvom nastavnika Vinka Zembera koprivničke gimnazijalke osnovale su klub. Prvu utakmicu ekipa, tada imena Ivo Marinković, odigrala je protiv Grafičara iz Bjelovara, a rezultat je bio 7:4. Nadalje, prvu službenu utakmicu ekipa Ivo Marinković igra u Koprivnici 1. travnja 1956. godine također pod vodstvom trenera Vinka Zembera. No, nije Zember udario temelje samo ženskom rukometu u Koprivnici, zaslužan je i za muški rukomet. Preuzeo je momčad i trenirao je dvije godine u sezonama 1955/56. i 1956/57. Osim rukometu, veliki je obol dao i koprivničkom nogometu. Nogometom se u NK Slavenu bavio od 1945. do 1960. godine. Bio je trener nogometne pionirske škole nogometa NK Slaven. Zember je bio izuzetno angažiran i u društveno-sportskim organizacijama Grada i općine te je s kolegama nastavnicima bio pokretač mnogobrojnih sportskih aktivnosti. Aktivno je radio s omladinskom brigadom na izgradnji sportskih objekata u Koprivnici kao što su primjerice Gradski stadion, igralište kod Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, ali i ono na kojem danas stoji sportska dvorana s njegovim imenom. Gradsko vijeće Grada Koprivnice 2003. godine dodijelio mu je Medalju Grada Koprivnice za iznimne zasluge u promicanju sporta u Gradu Koprivnici.

zatvori