Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Općina Kalinovac slavi svoj dan, načelnik Sobota: Imamo mogućnost posvetiti se najmlađima

Svečano je danas u Kalinovcu, obilježava se Dan općine i blagdan svetog Luke.

Tim povodom održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kalinovac kojoj su prisustvovali vijećnici, ali i drugi uvaženi gosti iz političkog i društvenog života Kalinovca i Podravine. Na početku sjednice prikazan je film koji je poslužio kao presjek događanja u proteklih godinu dana u općini, a temeljem kojeg se vidi kuda stremi Kalinovac – prema najmlađim žiteljima, naglasio je to načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Činjenica je da zadnji popis stanovništva nije pomazio niti mimoišao našu općinu. Nije se toliko mladih Kalinovčana odselilo, već se na nas odrazio odnos mortaliteta i nataliteta kao i u čitavoj Hrvatskoj. Proračun Općine koncipiran je na način da pomaže najmlađim kategorijama stanovništva. Imali smo “sreće”, volje i htijenja da nas je mimoišla Aglomeracija, mi smo ju sproveli prije 15-ak godina i ulagali u poduzetničku zonu što nam se danas vraća u proračun. Zato imamo mogućnost posvetiti se najmlađima – od rodiljnih naknada i novootvorenog vrtića do novootvorene sportske dvorane – istaknuo je.

>> FOTO/VIDEO U Kalinovcu svečano otvoren vrtić Bubamara, načelnik Sobota: Silna želja urodila je plodom, radujemo se i očekujemo još djece

>> FOTO/VIDEO U Kalinovcu svečano otvorena nova školsko-sportska dvorana, ravnateljica Bazijanec: Ovo je trenutak velike sreće, ponosa i zahvalnosti

Dodao je da je općinski gospodarski sektor dao svoj doprinos razvoju Kalinovcu zbog čega je zahvalio upravo poduzetnicima, a zahvale je uputio i koprivničko-križevačkom županu Darku Korenu, odnosno čitavoj Županijskoj upravi koja je osigurala sredstva da se izgradi dvorana. Zahvalio je i mještankama i mještanima, ali i Osnovnoj školi Ivan Lacković Croata.

– Naša djeca sada imaju sve uvjete za tjelesnu kulturu. Multifunkcionalna dvorana neće koristiti samo mještanima, već svima koji su zainteresirani – poručio je.

Dodao je i da će stremljenja Općine i dalje biti upućena prema mladim obiteljima, njihovom ostanku u Kalinovcu, doseljavanju mladih obitelji i vraćanju Kalinovčana u Kalinovac.

Valja naglasiti i da je Općina Kalinovac kroz godine sklopila sporazume o prijateljstvu s mađarskim gradom Balatonboglárom, makedonskom Općinom Bogdanci, Općinom Podstrana iz Splitsko-dalmatinske županije i Općinom Bale – Valle iz Istarske županije. Uime svih prijateljskih općina na sjednici se okupljenima tako obratio načelnik Općine Bale – Valle Edi Pastrovicchio.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Impresivno je da jedna tako mala općina u godinu dana otvori važna dva objekta koji garantiraju opstojnost mjesta. To je briga o djeci i obiteljima, jedino nam to garantira da ćemo opstati i da ćemo se u budućnosti nositi sa svim nedaćama. Sve nas kači pad stanovnika, no vjerujem da su to projekti koji će pripomoći da se to ne desi – kazao je.

Uime lokalnih načelnika i gradonačelnika kratki govor uputio je pak načelnik Općine Virje Mirko Perok.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Svatko tko prođe kroz Kalinovac vidi koliko je to uređeno mjesto. Impresivna poduzetnička zona na ulazu u Kalinovac govori sve o vama i poduzetnicima koji su imali hrabrosti i volje u Kalinovcu napraviti impresivnu zonu i zaposliti mnogo ljudi, na tome vam čestitam i to je veliki poticaj za sve vas da i dalje nadograđujete općinu. Rekao bih da već nemate što graditi, vi sad imate samo nadograđivati vaš sustav. Mladi ovdje imaju sve uvjete da ostanu i vjerujem da će ostati. U Kalinovac dolazim više od 40 godina i uvijek mi je lijepo ovdje. Nisam imao te sreće ni sposobnosti da kao župan Koren postanem kalnovečki zet, no uvijek mi je drago doći ovdje i biti s vama – kroz šalu je naglasio.

Svečanost je uveličao baš i župan Darko Koren koji je spomenuo kako mu je uvijek ugodno doći u Kalinovac zbog toga što svake godine svjedoči novim uspjesima koji ovu sredinu podižu na novi, urbani nivo.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Svaki put mi koji dolazimo s velikim zadovoljstvom naglašavamo poduzetništvo. Doista je impresivno vidjeti na koji način se razvija poduzetništvo i gospodarstvo na ovom prostoru, svi bismo željeli da se taj “virus” proširi i na druge općine i gradove. Svim stanovnicima Kalinovca, uključujući i moju punicu, želim sretan Dan općine i blagdan Lukova – zaključio je.

 

Slavi se Dan općine Kalinovac

Objavljuje Drava.info u Utorak, 18. listopada 2022. 

zatvori