Srijeda, 5. listopada 2022.

FOTO/VIDEO U Kalinovcu svečano otvoren vrtić Bubamara, načelnik Sobota: Silna želja urodila je plodom, radujemo se i očekujemo još djece

U Kalinovcu je danas upriličeno svečano otvorenje nove zgrade Dječjeg vrtića Bubamara.

– Silna želja za izgradnjom vrtića i proširenjem prostora iz jednog starog objekta koji je služio 25 godina urodila je plodom prije svega zahvaljujući Vladi i sredstvima Europske unije, ali i Ministarstvu poljoprivrede te Općini Kalinovac koja je izradila projekt za ovakav vrtić – rekao je načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota.

Podsjetio je da su radovi započeli 2019. godine, a završeni 2021. godine.

– Njihova vrijednost je osam milijuna kuna, a u sufinanciranju je najviše sudjelovalo spomenuto ministarstvo s nešto više od sedam milijuna kuna. Riječ je o 486 metara kvadratnih unutrašnjeg prostora i 2.869 metara kvadratnih zelenih površina, a to nam daje za pravo da se radujemo i da očekujemo veći broj djece u periodu koji je pred nama. Kapacitet vrtića je 54 djece, razmišljamo već sad o proširenju. Vrtić je besplatan za sve s područja Kalinovca, roditelji ne sufinanciraju već Općina snosi ukupne troškove. Oni nisu mali, ekonomska cijena je malo veća od 2,400 kuna pa proračun iznosi 1,2 milijuna kuna – objasnio je načelnik.

Snimio Tomislav Matijašić.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren prilikom svečanog otvorenja kazao je da mu je drago biti svjedokom ovog veselog dana.

– Ovaj dan bit će zapisan u povijesti Kalinovca, a posebno veseli što su ovi projekti usmjereni u budućnost, u male, u mlade, u mlade obitelji koje će s obziorm na to da je Kalinovac i gospodarski snažan, pronaći mjesto za svoju budućnost – istaknuo je Koren.

Snimio Tomislav Matijašić.

Ovu svečanost svojim je dolaskom uveličala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je mališanima poželjela uspješnu i sretnu igru u novom objektu.

– Iz programa ruralnog razvoja u ovom programskom razdoblju ugovoreno je 800 milijuna kuna ugovorenih projekata, a do danas je isplaćeno nešto više od 630 milijuna kuna i projekti se unatoč krizama neometano realiziraju. Na području Koprivničko-križevačke županije je više od 490 projekata koji se odnose na razvoj malih gospodarstava na početnike, na potpore za preuzimanje gospodarstava od strane mladih osoba, dakle na generacijsku obnovu poljoprivrednih gospodarstava i na diversifikaciju osnovne djelatnosti, točnije na otvaranje novih djelatnosti koje su povezane s poljoprivredom i koji su prilika da život na selu za sve one koji ostaju i u ruralnom prostoru učine atraktivnijim kreativnijim i vitalnijim – objasnila je ministrica i dodala da su tu i veće investicijske mjere u pa je tako od ukupnih 800 milijuna kuna za koprivničko-križevačko područje namijenjeno nešto više od 260 milijuna kuna.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kazala je da je tu i financiranje društvene i komunalne infrastrukture, dosad je ugovoreno sedam rekonstrukcija ili dogradnji vrtića, 15 nerazvrstanih cesta i još mnogo projekata vrijednih 156 milijuna kuna.

– Zajednička poljoprivredna politika ima zadaću osigurati dostojan dohodak poljoprivredniku kako bi se on bavio time, ostao u ruralnom prostoru i proizvodio hranu. Cilj je i približiti ga tržištu da proda plodove svog rada, ali i otklanjati poteškoće i probleme, održavati ruralni prostor vitalnim i privlačnim, brisati granice između ruralnog i urbanog i činiti sve da ruralni prostor ne bude napušten – zaključila je ministrica.

 

Otvorenje nove zgrade Dječjeg vrtića Bubamara u Kalinovcu

Objavljuje Drava.info u Utorak, 20. rujna 2022.