Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO: KLJUČ U BRAVI Jakšić: Može li Grad na sebe preuzeti menzu i studentski dom? Ne može. Postoje zakoni, zna se tko je osnivač

Prije svega tri godine upriličena je svečanost otvorenja studentskog restorana u koprivničkom kampusu, no ove su akademske godine studente Sveučilišta Sjever dočekala zaključana vrata menze.

Upravo tu činjenicu na posljednjoj sjednici koprivničkog Gradskog vijeća istaknuo je SDP-ov vijećnik Timon Fabijanec te gradonačelnika Mišela Jakšića upitao kad se može očekivati njeno ponovno otvaranje.

>> FOTO: VESELI DAN ZA STUDENTE SJEVERA Menza u Kampusu službeno je otvorena

Jakšić je kazao da oko menze Grad Koprivnica baš i nema neki alat pa s obzirom na to da je osnivač Sveučilišta Sjever država, ne može Grad biti taj koji će plaćati studentsku menzu.

– Može li Grad na sebe preuzeti menzu i studentski dom? Ne može. Postoje zakoni, a zakoni kažu tko je osnivač te ustanove. Sveučilište Sjever najvećim je dijelom nastalo na gradskom proračunu i nakon toga je 2015. godine predano državi. Zgrada koju Sveučilište koristi je napravljena sredstvima gradskog proračuna, a studentska menza i labosi napravljeni su na gradskoj infrastrukturi vlastitim sredstvima Sjevera. Do sada država nije ispoštovala čak ni Zakon o osnivanju Sveučilišta Sjever s centrima Varaždin i Koprivnica sa sjedištem u Koprivnici koji datira iz 2015. godine – naglasio je gradonačelnik.

Dodao je da je razgovarao s prorektorom i rektorom.

– U ovom trenutku razgovaraju i pregovaraju i s ugostiteljima i s tvrtkama da uđu u taj proces i da vide koliko bi to koštalo Sveučilište Sjever, jer ono što se može trenutno dobiti od države apsolutno ne odgovara današnjem trenutku kad pričamo o inflaciji – kazao je Jakšić.

Osim toga, gradonačelnik se osvrnuo i na studentske domove, odnosno financiranje iz državnog proračuna.

– Imamo osam javnih sveučilišta u Hrvatskoj, a jedini studentski centar koji nema studentski dom izgrađen iz državnog proračuna je Koprivnica. Varaždin to ima, ali kroz FOI i Sveučilište Zagreb. Zanimljiv je i podatak o financiranju sveučilišta u 2021. godini za što iz državnog proračuna odlazi jako puno sredstava. Imamo četiri najveća sveučilišta – Zagreb, Split, Rijeku i Osijek, koji svi po studentu dobivaju iz proračuna između 19.000 i 22.000 kuna. Peto najveće sveučilište s 5.200 studenata je Sveučilište Sjever koje po studentu dobiva 6.500 kuna. Iza nas je Zadar koji je veličinom kao Sveučilište Sjever, a dobiva četiri puta više proračunskih sredstava nego Sjever, odnosno 25.000 kuna – pojasnio je Jakšić.

zatvori