Srijeda, 1. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Koprivnički muzej predstavio novi stalni postav, Čimin: Vrijednost realiziranog projekta je dvostruka

Velik je dan za Muzej grada Koprivnice.

Naime, točno u podne održano je svečano otvorenje novog dijela stalnog muzejskog postava. Već smo pisali da novi postav nosi naziv “Samo je vu goricaj živlenja pravi raj”, a realiziran je u sklopu INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. kroz projekt “Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja”, odnosno “reVITAlize” provođen od 1. rujna 2020. godine. Nositelj je Grad Koprivnica, a partneri koprivnički muzej i Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura.

Tijekom dvogodišnjeg trajanja projekta muzej je tako realizirao 12 prigodnih izložbi, suorganizirao WineFest i Vinsku konferenciju, predstavio tradicijsku proizvodnju mošta na prošlogodišnjim Podravskim motivima, osmislio Plemenku kao novu sakralno-vinsku tematsku rutu, naručio interpretacijski plan novog postava, izradio web stranicu projekta i druge promotivne materijale. U suradnji s Gradom obnovljen je podrumski dio središnje muzejske zgrade, nabavljena potrebna oprema i producirani audiovizualni materijali. U odabiru predmeta i novih priča sudjelovali su gotovo svi muzealci, a postav je kombinacija tradicionalnog muzejskog shvaćanja izložbe i korištenja suvremenih mogućnosti interpretacije kulturne baštine kroz jedan dio podravske svakodnevice.

Kako je to prilikom otvorenja rekao ravnatelj muzeja Robert Čimin, vrijednost projekta je dvostruka.

Snimio Valentino Štefanek.

– Prva je da smo kroz projekt uspjeli obnoviti podrumske prostorije koje su bile u izuzetno lošem stanju; što građevinskom, što vlažnom i hidroizolacijskom, a druga je da smo podrum pretvorili u novi dio stalnog postava muzeja na koji ćemo nadograđivati ostale teme kojima se mislimo baviti u budućnosti. Za ovu prigodu odvojili smo dvije teme koje su usko vezane – tradicijsko vinogradarstvo i pučku pobožnost, a između njih dolazi klet kao središte vinogradarskog svemira koje je specifikum Sjeverozapadne Hrvatske – naglasio je Čimin.

Dodao je kako smo svjedoci otvaranja mnogih interpretacijskih centara diljem Hrvatske, no u Koprivnici to nisu htjeli preuzeti u cijelosti, već kombinirati tradicionalni muzejski pristup.

– Predmet mora ispričati svoju priču i dobiti svoju važnost jer je on kulturna baština našeg kraja. U isto vrijeme neke druge teme poput naivne umjetnosti treba predstaviti korištenjem novih suvremenih tehnologija – objasnio je.

Čimin je naglasio i da su kroz istraživanje same tematike muzealci naučili puno toga o vinogradarskoj povijesti našega kraja.

– Sam projekt se zove vinski folklor, to znači da smo trebali početi s vinogradarstvom. Istraživanjem vinogradarske godine došli smo do toga da imamo veliki broj kršćanskih svetaca koje je moguće pretočiti u drugu temu, a to je pučka pobožnost. Na određene svece poslovi u vinogradu bili su zapovjedani, sveci su im definirali tempo i njihovo radno vrijeme. Kroz pučku pobožnost ispričali smo dodatni element koji danas pomalo zaboravljamo, a to je da se svakodnevno potrebno sjetiti Boga i Djevice Marije – kazao je Čimin.

Svečanom otvorenju prisustvovala je i izaslanica ministrice kulture i medije Anuška Deranja Crnokić koja je muzeju čestitala na završetku vrijednog projekta koji je realiziran uz pomoć prekograničnih fondova u suradnju s Mađarskom.

Snimio Valentino Štefanek.

– Ovo je doista zanimljiv i atraktivan postav koji će privući raznovrsnu publiku i približiti ove dvije teme – poručila je.

Zamjenicu koprivničkog gradonačelnika Kseniju Ostriž veseli da se nakon drugog projekta financiranog iz programa Mađarska – Hrvatska vide rezultati.

Snimio Valentino Štefanek.

– Vide se prvi uređeni prostori, izložbe, igre, multimedija i hrpa toga. Mislim da su ljudi iz muzeja i Grada Koprivnice napravili dobar posao. Jako je puno koprivničkih projektanata i poduzetnika uključeno u ovo i mislim da su svi naučili dosta o tome kako napraviti i konzervirati povijesnu baštinu, ali i kako ju interpretirati i građanstvu i turistima dati nove sadržaje – zaključila je Ostriž.

zatvori