Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Koprivnički muzej za nekoliko dana predstavlja novi stalni postav, na otvorenje dolazi i ministrica kulture i medija

Svečano otvorenje novog dijela stalnog muzejskog postava Muzeja grada Koprivnice održat će se u petak u 12 sati.

Priopćili su to iz koprivničkog muzeja i dodali kako novi stalni muzejski postav nosi naziv “Samo je vu goricaj živlenja pravi raj”. Ravnatelj muzej Robert Čimin objasnio nam je da Fran Galović i upravo ovaj njegov stih najbolje opisuju ono što će se predstaviti javnosti.

– Riječ je o završnoj aktivnosti projekta čiji je cilj bio obnova prostorija i njihovo stavljanje u izlagačku funkciju, odnosno stvaranje nove turističke atrakcije. Kada smo počeli stvarati interpretacijski plan došli smo do toga da želimo ispričati priču o sakralnosti i tradicijskom vinogradarstvu, a onda se kroz dobru komunikaciju kristalizirala pučka pobožnost koja je vezana uz naše gorice i vinograde. Svjesni smo da početak vinogradarske sezone počinje krajem siječnja na Vincekovo, a završava na Martinje, no još je mnoštvo kršćanskih svetaca bilo jako važno tijekom 19. i 20. stoljeća – poslovi u vinogradu su se radili oko nekih datuma, kroz ovaj projekt smo to uspjeli istražiti – naglasio je.

Spomenimo da je postav realiziran u sklopu INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. kroz projekt “Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja”, odnosno “reVITAlize” provođen od 1. rujna 2020. godine. Nositelj je Grad Koprivnica, a partneri koprivnički muzej i Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura.

Tijekom dvogodišnjeg trajanja projekta muzej je tako realizirao 12 prigodnih izložbi, suorganizirao WineFest i Vinsku konferenciju, predstavio tradicijsku proizvodnju mošta na prošlogodišnjim Podravskim motivima, osmislio Plemenku kao novu sakralno-vinsku tematsku rutu, naručio interpretacijski plan novog postava, izradio web stranicu projekta i druge promotivne materijale.

– U suradnji s Gradom Koprivnica obnovljen je podrumski dio središnje muzejske zgrade, nabavljena potrebna oprema i producirani audiovizualni materijali koji prate dvije teme – tradicijsko vinogradarstvo i pučku pobožnost. U odabiru predmeta i priča sudjelovali su gotovo svi muzealci, a postav je kombinacija tradicionalnog muzejskog shvaćanja izložbe i korištenja suvremenih mogućnosti interpretacije kulturne baštine kroz jedan dio podravske svakodnevice – otkrili su u koprivničkom muzeju.

Dodajmo da je otvorenje planirano na prostoru parka pred muzejom, dok će se u slučaju lošeg vremena ono odviti u šatoru postavljenom u velikom muzejskom dvorištu. Svoj dolazak potvrdila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, kao i brojni suradnici i prijatelji koprivničkog muzeja.

zatvori