Subota, 4. svibnja 2024.

Podignuta optužnica protiv vlasnika ilegalnog doma za starije u Legradu

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici nakon provedene istrage podiglo je pred Općinskim sudom u Koprivnici optužnicu protiv 57-godišnjaka koji je od travnja do listopada 2020. godine nezakonito pružao uslugu smještaja starih i teško bolesnih osoba, pritom ignorirajući mjere zaštite od koronavirusa.

Kako stoji u priopćenju, okrivljenog 57-godišnjaka se tereti da je u objektu u Legradu u kojem je neovlašteno pružao uslugu smještaja starih i teško bolesnih osoba postupao suprotno odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te nije primjenjivao odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sprječavanja i suzbijanja bolesti COVID-19, svjestan da zbog toga može doći do prenošenja zaraze kod smještenih osoba, zaposlenika koji o njima brinu i drugih osoba koje s njima dolaze u kontakt i da tako ugrožava njihovo zdravlje.

>> ZAVRŠIO IZA REŠETAKA Vlasnik ilegalnog doma za starije ugrozio život štićenika i zaposlenika

– Tereti ga se da u objektu nije postavio dezinficijense za ruke te nije osigurao korištenje zaštitnih maski i stalnu mogućnost korištenja dezinficijensa, kao i da je, nakon saznanja da je jedna njegova zaposlenica pozitivna na koronavirus, omogućio neograničene kontakte s osobama izvan objekta dvojici korisnika za koje je znao da su bili u kontaktu sa zaraženom zaposlenicom, a jedna od tih osoba je prethodnih dana već pokazala znakove bolesti, pa je bolest COVID-19 potom utvrđena kod obojice korisnika – objašnjeno je.

Tereti ga se i da je omogućio rodbini korisnice smještaja da ju odvezu u drugi grad bez da ih je prethodno obavijestio o nepovoljnoj epidemiološkoj situaciju u svom objektu i o nužnoj mjeri samoizolacije kod svih korisnika smještaja, a kod te je korisnice kasnije utvrđen koronavirus.

– Epidemiolozima je prikrio ukupni broj i identitet korisnika smještaja i zaposlenika zbog čega je za osam korisnika i dvoje zaposlenika bris, radi testiranja na prisutnost virusa, uzet tek naknadno. Tereti ga se i da je, uslijed njegovog opisanog postupanja, došlo do oboljenja od bolesti COVID-19 kod više korisnika smještaja i troje zaposlenika, dok je zdravlje više korisnika smještaja i zaposlenika, koji su o njima brinuli, bilo ugroženo mogućom zarazom tom bolešću – zaključak je priopćenja.

Spomenimo da mu temeljem Kaznenog zakona zbog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti prijete do dvije godine zatvora.

zatvori