Subota, 4. svibnja 2024.

Karla Lulić: Šokirana sam, agresivne izjave da se natječaji u kulturi namještaju su u potpunosti neutemeljene

Nekoliko dana nakon što je Goran Šafarek iznio ozbiljne optužbe prema Gradu Koprivnici za navodno namještanje natječaja u kulturi i pogodovanje Karli Lulić te nakon što je odgovor stigao iz Gradske uprave, danas nam se javila predsjednica Kulturnog vijeća, ujedno i predsjednica udruge Dobar film, Karla Lulić.

– Želim iskreno izraziti šok na ovakvu vrstu postupka koji uključuje direktni napad na moje ime i moj rad, a sve radi postizanja nekih drugih ciljeva. Navodi i poprilično agresivne izjave da se natječaji za sufinanciranje projekata udruga u kulturi namještaju i sredstva dodjeljuju “preko veze” su u potpunosti neutemeljene, djelovanje Dobrog filma i mene kao filmske djelatnice u potpunosti je transparentno, naša su vrata uvijek otvorena, naša financijska izvješća su javno dostupna – ističe Lulić.

>> Goran Šafarek prozvao Grad za namještanje natječaja u kulturi i pogodovanje predsjednici Kulturnog vijeća Karli Lulić

Dodaje da su, kao i za svaku udrugu, njihove prijave evaluirane od strane nezavisnih ocjenjivača što je praksa već godinama, a ocjene su dostupne na uvid u svakom trenutku na traženje.

>> Nakon Šafarekovih optužbi stigao odgovor iz Grada: Kulturno vijeće ne donosi nikakve operativne odluke vezane uz natječaje u kulturi

– Kulturno vijeće, u kojem djelujem kao predsjednica, postoji u potpuno druge svrhe, te nema nikakav utjecaj na natječaje i definiranje uvjeta natječaja, a posebice na financiranje projekata. Mnoge udruge u kulturi vrijedne su i produciraju puno programa i sadržaja svake godine kontinuirano te za te svrhe osiguravaju sredstva za svoje djelovanje i na to bismo kao zajednica trebali biti ponosni, to je praksa svih dobro uređenih društava u Europi i svijetu – naglašava Lulić.

Napominje da filmska djelatnost, kao i druge kulturne djelatnosti, u svoje stvaranje uključuju cijelu zajednicu.

– Ponosni smo što smo naš posljednji film snimili upravo u našem gradu i što smo timski ostvarili filmsko djelo, u kojem je sudjelovalo brojno građanstvo, poduzeća, obrtnici. Žao mi je da se ovako lijepe filmske priče vuku po blatu u potpunosti neutemeljeno, i nedopustivo je stavljati klevetu na moje ime i rad. Ako ikada postoji sumnja u nepravilnost, ukaže se na to na civilizirane načine, a ne putem medija i na načine koji nisu u skladu s jednim demokratskim društvom. Moja vrata ostaju uvijek otvorena, sve se može riješiti i na svaku tvrdnju odgovoriti adekvatno. Hvala brojnim građanima koji su uz nas, bodre i podupiru naš rad – zaključuje Lulić.

zatvori