Subota, 27. travnja 2024.

Nakon Šafarekovih optužbi stigao odgovor iz Grada: Kulturno vijeće ne donosi nikakve operativne odluke vezane uz natječaje u kulturi

Nakon što je koprivnički biolog Goran Šafarek jučer iznio ozbiljne optužbe prema Gradu Koprivnici za namještanje natječaja u kulturi, stigao je odgovor iz Gradske uprave.

Podsjetimo, Šafarek je uputio apel koprivničkom gradonačelniku Mišelu Jakšiću od kojeg traži “hitno pokretanje istrage, stopiranje isplate ovogodišnjeg natječaja, te poništenje natječaja u kulturi posljednje tri godine u kategoriji film radi opravdane sumnje na namještanje i pogodovanje uvjetima natječaja, mogućnosti utjecanja na donošenje odluka korištenjem funkcije, te dvostrukog financiranja u korist filmova Karle Lulić”.

>> Goran Šafarek prozvao Grad za namještanje natječaja u kulturi i pogodovanje predsjednici Kulturnog vijeća Karli Lulić

Kako stoji u dopisu koji potpisuje viša stručna suradnica za informiranje i odnose s javnostima Ivana Ledinski Cvetković, nakon Šafarekove objave na Facebook stranici gradonačelnik Mišel Jakšić zatražio je sve informacije od stručnih službi po navodima te će po dostavljenom očitovanju poduzeti daljnje korake.

– Ono što želimo istaknuti je da se javni pozivi za sufinanciranje programa/projekata organizacija civilnog društva u kulturi, kao i iz područja dramskih, izvedbenih i filmskih umjetnosti sastavljaju od strane Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Koprivnice, a prema Programu javnih potreba u kulturi i turizmu kojeg donosi Gradsko vijeće Grada Koprivnice – napominje Ledinski Cvetković.

Objašnjava da sve pristigle prijave na javne pozive ocjenjuju neovisni ocjenjivači iz različitih područja kojih je u “Bazi ocjenjivača” 54.

– Baza se svake godine dopunjuje temeljem javnog poziva za dopunu baze ocjenjivača. Odluka o bodovima pojedinog projekta donosi se na temelju prosječne ocjene dvaju ocjenjivača konkretnog projektnog prijedloga. Kulturno vijeće Grada Koprivnice je savjetodavno tijelo gradonačelnika koje ne donosi nikakve operativne odluke vezane uz natječaje u kulturi, osobito ne one o financiranju, odnosno ne donosi odluku o dodjeli sredstava – zaključuje Ledinski.

zatvori