Srijeda, 15. svibnja 2024.

ZATVARANJE IZLOŽBE Filmovi Tomislava Gotovca u AK galeriji

U AK galeriji ove se subote s početkom u 19 sati prikazuje projekcija filmova Tomislava Gotovca, a održat će se i predavanje Darka Šimičića te zatvaranje izložbe “Tomislav Gotovac kao Superman” koja je u galeriji bila otvorena tri tjedna.

Kako je poručio Darko Šimičić iz Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu, Gotovčev filmski opus karakterizira navođenje cijelog niza posveta i referenci iz filmskog i muzičkog svijeta, a naizgled minimalno djelo ispunjeno je kompleksnim sadržajem.

– Sve što se u obliku pokretnih slika odvija na filmskom platnu i sve ono što se dešava pred Gotovčevim očima u njegovom svijetu je izjednačeno. Život je u njegovom radu postao javna stvar, a umjetnost samo hrabri i logični iskorak u realnost. Ovaj izbor iz Gotovčevog filmskog opusa pruža reprezentativan uvid u njegove umjetničke ideje koje su ga pozicionirale među najutjecajnije umjetnike svoje generacije, čije ideja i praksa i danas sadrže radikalnu i referentnu subverziju – objasnio je Šimičić.

Podsjetimo, izložba “Tomislav Gotovac kao Superman” bila je otvorena od 9. travnja, a na kojoj je bila prikazana fotografska dokumentacija niza Supermanovih akcija izvedenih u  hrvatskim, ali i susjednim gradovima.

>> Tomislav Gotovac po prvi put samostalno u Koprivnici i to kao Superman

Dodajmo da će se prikazivati filmovi “Prije podne jednog fauna”, “Pravac”, “Plavi jahač”, “Kružnica”, “Kuda idemo ne pitajte” i “Glenn Miller 2000”.

zatvori