Petak, 3. svibnja 2024.

Tomislav Gotovac po prvi put samostalno u Koprivnici i to kao Superman

U koprivničkoj AK galeriji ove se subote s početkom u 20 sati otvara izložba “Tomislav Gotovac kao Superman”, a održat će se i predavanje Darka Šimičića o ovom  multimedijskom umjetniku.

Kako su poručili iz galerije, na izložbi će biti pokazana fotografska dokumentacija niza Supermanovih akcija izvedenih u Zagrebu, Portorožu, Slavonskom Brodu, Fažani, Beogradu i Varaždinu od 1984. do 1992. godine.

– Izložba “Tomislav Gotovac kao Superman” u AK galeriji prvo je samostalno predstavljanje radova istaknutog multimedijskog umjetnika u Koprivnici – kazala je kustosica galerije Tanja Špoljar.

Dodala je da će voditelj programskih aktivnosti u Institutu Tomislav Gotovac u Zagrebu i kustos izložbe Darko Šimičić održat uvodno predavanje s početkom u 19 sati, uz napomenu da je Gotovčev Superman malo drugačiji od onoga kakav je prikazan na filmu.

– Dok američki superjunak spašava svijet od zlotvora i istovremeno pomaže skinuti odbjeglog mačića s drveta, Gotovac kao Superman je bez nadnaravne snage, bezuspješno pokušava pomaknuti zidove galerije stoga on razgovara s cvjećarkom, razgledava gradske izloge, pomaže potrebitima, rado bi pojeo hot-dog, prodaje novine i vozi se u tramvaju – objasnio je Šimičić.

Dodajmo da je izložba otvorena do subote 30. travnja.

Izvor: AK galerija
Izvor: AK galerija
Izvor: AK galerija
Izvor: AK galerija
zatvori