Petak, 3. svibnja 2024.

Unatoč brojnim upozorenjima, vatrogasci jučer jurili na dva požara, ponovno gorjelo suho raslinje

Unatoč brojnim upozorenjima od strane Policijske uprave koprivničko-križevačke, nastavljaju se požari otvorenog prostora.

Naime, jučer oko 11:30 između mjesta Srdinac i Plavšinac nedaleko Koprivnice na neutvrđen način došlo je do požara suhe trave i niskog raslinja. Kako javlja policija, nije nastupila materijalna šteta, a požar su ugasili vatrogasci JVP-a Koprivnica i DVD-a Novigrad Podravski.

Nedugo zatim, oko 12 sati, u mjestu Marinovec 88-godišnjakinja je spaljivala suhu travu nakon čega se vatra proširila. Srećom, nije nastupila materijalna šteta, požar su ugasili vatrogasci JVP-a Križevci.

Podsjetimo, prije samo tri dana izvještavali smo o tri požara otvorenog prostora do kojih je došlo ljudskom nepažnjom, a nekoliko njih zaredalo se i u danima prije toga.

>> Vatrogasci i dalje muku muče s požarima trave i raslinja, jučer intervenirali u tri navrata

>> OPET POŽAR Gorjela suha trava i nisko raslinje, vatrena stihija zahvatila i vikendicu

Policija apelira na građane da se pridržavaju odredaba Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskim i gradskim odlukama o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

– Podsjećamo da je zabranjeno spaljivanje biljnog otpada i trave noću, za vrijeme jakog vjetra te u blizini šuma i građevina podložnih zapaljenju. Zemljište na kojem se vrši spaljivanje potrebno je izolirati od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i građevine podložne zapaljenju kako bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre. Osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena – objašnjavaju u policiji.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce (193), policiju (192) ili županijski centar 112 te započeti s gašenjem.

zatvori