Srijeda, 15. svibnja 2024.

OPET POŽAR Gorjela suha trava i nisko raslinje, vatrena stihija zahvatila i vikendicu

Policijska uprava koprivničko-križevačka proteklih nekoliko dana ne prestaje izvještavati o požarima otvorenog prostora.

U subotu su se tako na koprivničkom području zaredala tri požara, u nedjelju je gorjelo u Dravskoj ulici, u ponedjeljak je vatra progutala 20 hektara suhe trave i niskog raslinja pokraj Sigeca nedaleko Koprivnice, a jučer prijepodne gorjelo je nedaleko Virja.

>> U razmaku od dva sata gorjelo na tri mjesta na koprivničkom području

– Oko 9:30 u vinogradskom predjelu na neuređenoj parceli najvjerojatnije uslijed djelovanja ljudske radnje izbio je požar suhe trave i niskog raslinja. Vatra se proširila do vikend objekta te je nagorjela ograda terase i prozor – napominju u policiji.

>> Vatrogasci unatoč prometnoj nesreći stigli na intervenciju i ugasili požar

Dodaju da su požar ugasili vatrogasci, a vlasnik materijalnu štetu procjenjuje na oko 2.000 kuna.

>> VATROGASCI U AKCIJI Vatra progutala 20 hektara suhe trave i niskog raslinja

Policijski službenici će dostaviti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija apelira na građane da se pridržavaju odredaba Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskim i gradskim odlukama o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

– Podsjećamo da je zabranjeno spaljivanje biljnog otpada i trave noću, za vrijeme jakog vjetra te u blizini šuma i građevina podložnih zapaljenju. Zemljište na kojem se vrši spaljivanje potrebno je izolirati od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i građevine podložne zapaljenju kako bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre. Osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena – objašnjavaju u policiji.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce (193), policiju (192) ili županijski centar 112 te započeti s gašenjem.

zatvori