Nedjelja, 19. svibnja 2024.

U razmaku od dva sata gorjelo na tri mjesta na koprivničkom području

U protekla 24 sata na koprivničkom području zabilježena su tri požara na otvorenom prostoru.

Policijska uprava koprivničko-križevačka izvijestila je da je oko podneva u Špoljarskoj ulici 47-godišnjak u vrtu spaljivao trsje te se uslijed vjetra vatra proširila na susjednu parcelu gdje je izgorjela suha trava i raslinje.

Nije prošlo ni sat vremena, već je gorjelo u Jagnjedovcu, a kako doznajemo od policije tamo je 21-godišnjakinja spaljivala suho granje te se uslijed vjetra vatra proširila na suhu travu.

Sat vremena kasnije, dakle oko 13 sati, zabilježen je još jedan požar, ovoga puta u Ulici Vinica nedaleko šume, no još uvijek nije utvrđeno kako je došlo do požara suhe trave i niskog raslinja.

U policiji napominju da su požare ugasili vatrogasci te nasreću nije bilo ozlijeđenih osoba.

Apeliraju na građane da se pridržavaju odredaba Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskim i gradskim odlukama o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

– Podsjećamo da je zabranjeno spaljivanje biljnog otpada i trave noću, za vrijeme jakog vjetra te u blizini šuma i građevina podložnih zapaljenju. Zemljište na kojem se vrši spaljivanje potrebno je izolirati od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i građevine podložne zapaljenju kako bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre. Osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena – objašanjavaju u policiji.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce (193), policiju (192) ili županijski centar 112 te započeti s gašenjem.

zatvori