Subota, 4. svibnja 2024.

Vjekoslav Kolar o uspjehu Mladosti, pripremama i rivalima: Okupili smo domaće dečke i radom došli do vrha

Iza nas je jesenski dio prvenstva Prve županijske nogometne lige, a u tijeku su zimske pripreme.

O dojmovima nakon prvog dijela prvenstva, pripremama i budućim planovima porazgovarali smo stoga s Vjekoslavom Kolarom, poznatim licem molvarske Mladosti, ali i prepoznatljivim imenom županijskih nogometnih travnjaka, pa i šire.

Podsjetimo, nakon uspješne polusezone Molvarci proljeće dočekuju na trećem mjestu s 32 boda, odnosno tek bodom manje od Bratstva i Sloge, predvodnika tablice. Kolar naglašava kako nakon dugo vremena u klubu vladaju mir i zadovoljstvo, posebice nakon sezona tijekom kojih su se dečki s Krbuljina borili za opstanak.

– Dolaskom trenera Kosa i nekolicine nas tijekom prošle sezone, a posebice tijekom prethodnog ljeta kad smo se još pojačali, sve je sjelo na svoje mjesto i borimo se za prvo mjesto. Kao najvažniju pobjedu u dosadašnjem dijelu prvenstva ističem onu protiv Lipe iz Hlebina koja se desila nakon neplaniranog poraza na domaćem terenu od Osvita, gubili smo do 85. minute i uspjeli preokrenuti. Da su se dogodila dva uzastopna poraza izgubili bismo korak s Bratstvom i Slogom – otkriva.

>> FOTO [1. ŽNL] Tomislav slavio u susjedskom derbiju, Osvit iznenadio Mladost u Molvama

>> [1. ŽNL] Jedino Drava slavila na domaćem terenu, Panonija, Lipa i Viktorija upisale poraze

Svojim angažmanom u prvom dijelu je zadovoljan, no kako to i sam govori, uvijek može i mora bolje.

– Nekoliko utakmica sam krpao poziciju stopera, ali sve u svemu bilo je nekih ključnih asistencija i pogodaka za pobjede. Sigurno je da se trebam dobro pripremiti za proljeće s obzirom na to da ganjamo prvenstvo, a i Županijski nogometni kup – podsjeća Kolar.

I stanje u svlačionici je dobro, momčad čini domaća ekipa uz nekoliko pojedinaca iz Bjelovara koji su se, nastavlja Kolar, izvrsno uklopili.

– Vlada odlična atmosfera, a to je najbitnije za rezultate, dobra atmosfera unutar ekipe jednostavno se mora vidjeti na terenu i bez toga ne ide. I naši Krbuljin boysi su uz nas, veliko im hvala, nadam se da će i ove polusezone grmjeti na Krbuljinu, ali i na gostovanjima – poručuje.

Snimio Valentino Štefanek.

Spomenimo i da će molvarska Mladost u sklopu zimskih priprema odigrati nekoliko pripremih utakmica. Prvu je momčad već uspješno odigrala, u Bjelovaru je protiv četvrtoplasirane ekipe tamošnje prve županijske lige s 4:2 pobijedila igrače Laste Gudovac. Molvarci će 12. veljače zaigrati s đurđevačkim Graničarom, 20. veljače će put Ferdinandovca gdje će igrati protiv istoimenog domaćina, a 26. veljače se vraćaju u Bjelovar i snage će odmjeriti s Garićem. Zadnja pripremna utakmica na rasporedu je 5. ožujka i to protiv Pitomače. I sam Kolar ističe kako su pripreme vrlo važan faktor uspješnosti.

– Bez treniranja jednostavno ne ide, kad-tad te stigne umor i ne možeš dati sve od sebe ako se zapustiš i misliš da se može bez treninga. Istina, može ti se posrećiti da odigraš super utakmicu, ali u kontinuitetu nema šanse… Prijateljske utakmice služe za uigravanje, ali iz iskustva znam da upravo te pripremne utakmice, pogotovo zimske, donose najviše ozljeda. Uz to, vrijeme je korone i brojnih prehlada, tako da je najbitnije ostati zdrav. Za sebe se ne brinem, nisam se zapustio i kroz mjesec dana priprema doći ću na razinu koju od sebe očekujem – tvrdi Kolar.

Kada je pak riječ o očekivanjima od nastavka sezone, odnosno osvajanju prvenstva, Kolar se osvrnuo na trenutno najveće rivale.

– Napast ću Slogu i Bratstvo koji su krcati dečkima sa zagrebačkog područja i koji dobivaju poprilično velike novčane iznose po utakmici. Od njih se očekuje pobjeda svaki put i na kraju imaju imperativ biti prvi jer, ponavljam, troše strašan novac. To po meni nema smisla, iako je to njihova volja i ako njima tako paše – neka izvole. Mi smo usmjereni na treninge i postepeno uvođenje naših klinaca u prvu ekipu. Ne kažem da mi u Molvama igramo besplatno, ali svaki naš igrač ima minimalno dva treninga tjedno i utakmica nam tada dođe kako bismo prenijeli uvježbano na utakmicu. Evo, već dvije sezone našim smo radom došli do vrha, a naglašavam da imamo troje ili četvero klinaca od 16 do 18 godina koji su nikli iz Škole nogometa Mladosti Molve. To su domaći dečki, a pred njih stavljati ultimatum osvajanja nema smisla. Na nama je da treniramo, potrudit ćemo se da ostanemo na vrhu i dočekamo krivi korak protivnika – objašnjava.

S obzirom na to da, podsjetimo, molvarsku Mladost i Slogu te Osvit dijeli tek jedan bod, Kolar je protivnicima uputio još nekoliko riječi.

– Obje momčadi dolaze kod nas na Krbuljin, imamo sve u svojim rukama i ovisimo samo o sebi. Računica je vrlo jednostavna – moramo pobijediti svaku utakmicu i prvi smo. Pritisak je dobar jer svaki trening i utakmicu traži potpunu koncentraciju tako da to samo može biti pozitivno, a i publici je prvenstvo konačno zanimljivo – naglašava.

Vjekoslav Kolar (u zelenom dresu) // Snimio Luka Šarlija

Po pitanju Kolarovog budućeg angažmana, govori nam kako mu je cilj na nogometnim travnjacima bivati čim duže, i to na krilima molvarske Mladosti.

– Želim da klubu vratimo prosipani renome koji smo kroz zadnje godine izgubili, pomalo sve dolazi na svoje. Nadam se da ćemo ući u viši rang, a pokušat ćemo ostvariti što bolji rezultat u Kupu jer je i tamo sve moguće – napominje Kolar.

Za kraj smo ga upitali i za savjet koji može dati mladim nadama molvarskog, ali i županijskog nogometa. Naime, Kolar je u karijeri vodio mlađe molvarske uzraste, no nakon što je postao otac više je fokusa pružio vlastitoj obitelji.

– Moji prijatelji koji vode naše klince u Molvama imaju problem koji sigurno imaju gotovo svi klubovi, a to je da je sve manje djece koju interesiraju ne samo nogomet, već općenito bilo koji sport. Htjeli mi to priznati ili ne, sve počinje od kuće i ovim putem apeliram na roditelje da usmjeravaju djecu prema sportu, ne mora to biti nogomet, ali jednostavno bez njihove podrške ta djeca neće sama od sebe doći. Čast iznimkama, ali većina će radije ostati za računalima, mobitelima ili konzolama jer tko je lud trčati kad se sve to može virtualno. Bit sporta ne mora biti uspjeh, već upoznavanje velikog broja ljudi i prijatelja, a na kraju krajeva bavljenje sportom može imati samo pozitivan odraz na zdravlje – zaključuje.

Proljetni dio elitnog razreda županijskog nogometa starta 12., odnosno 13. ožujka te tek treba vidjeti kako će se situacija zaplesti, a potom i rasplesti.

zatvori