Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

STIGLI TESTOVI Robotić: Provodimo uputu poštujući pritom prava učenika i roditelja žele li se testirati ili ne

U škole diljem Podravine i Prigorja Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije distribuirao je 23.924 brza antigenska testa za otkrivanje bolesti COVID-19, a sve s ciljem kako bi se smanjio broj samoizolacija.

Ravnatelj Osnovne škole Braća Radić Krešo Grgac rekao nam je da su testovi od danas dostupni u njihovoj školi, a učenici ih mogu preuzeti od svojih razrednika.

– Imamo visoko povjerenje prema roditeljima učenika te vjerujemo da će oni postupiti u skladu s uputama – kazao je Grgac.

Snimio Valentino Štefanek.

I ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester Sanja Prelogović istaknula je da se testovi učenicima dijele danas u prijepodnevnim satima.

– Iako se preporučuje da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave ili nedjeljom prije spavanja, testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu koji odredi škola. Učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mogu, ovisno o dogovoru škole i roditelja, odnosno skrbnika, sudjelovati u rutinskom samotestiranju na dva načina – kao i ostali učenici ili tako da se samotestiraju samo u slučaju pozitivnog slučaja u njihovu razrednom odjelu. Negativan rezultat testa roditelji, odnosno skrbnici mogu primjerice zabilježiti u učenikovu bilježnicu koju učenik predočuje u školi ili mogu dojaviti na neki drugi način koji odredi škola – objasnila je Prelogović.

Snimio Tomislav Matijašić.

Iz Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski dobili smo kratki odgovor da će
“škola po zaprimanju testova, testove podijeliti roditeljima, odnosno skrbnicima sukladno uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja koje se odlučilo na ovakav način suzbijanja zaraze”.

Testovi za testiranje učenika, onih koji to žele, došli su danas i u Gimnaziju Fran Galović i učenicima čiji su roditelji suglasni s tim, bit će podijeljeni tijekom dana.

Rekao nam je to ravnatelj Vjekoslav Robotić i objasnio da škola daje pravo da roditelji i skrbnici učenika sami temeljem upute nadležnog ministarstva biraju hoće li preuzeti testove i provoditi testiranje ili ne.

– Tako su ispoštovana prava svakog roditelja i učenika u školi i mislim da tu ne bi trebalo biti problema. Učenici koji se neće samotestirati ići će redovno u školu i primjenjivat će se mjera propisane samoizolacije, odnosno izolacije koja je propisana odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ministarstvo je zamislilo da se samotestiranje odvija jednom tjedno u razmaku od nekakvih sedam dana, a mi preporučamo učenicima, kao što je i uputa ministarstva, da se to učini u nedjelju navečer ili ponedjeljak ujutro svakog tjedna – objasnio je ravnatelj.

Snimio Marko Posavec.

Na pitanje testiraju li se i učenici koji su preboljeli COVID-19 ili su cijepljeni, ravnatelj je odgovorio da dana uputa jasno propisuje što se preporuča kojem od učenika.

Kada je pak riječ o evidenciji rezultata brzih antigenskih testova, Robotić je istaknuo da je škola dosad izvješćivala nadležni ured u Koprivničko-križevačkoj županiji o informacijama koje su roditelji dostavljali razrednicima vezano za bolest COVID-19 i izostanak učenika.

– Na taj način će se proces odvijati i dalje, no za to ću biti zadužen ja da se ne opterećuju profesori odnosno razrednici s dodatnim poslovima, a s druge strane da zaštitimo prava svakog učenika i roditelja. Ne bude tu bilo velikih problema. Moj stav je da mi provodimo uputu koje daje resorno ministarstvo poštujući pritom prava učenika, roditelja i skrbnika bez obzira na to žele li se ili ne testirati. Od toga ne treba raditi dramu, sve je propisano, a bitno je da ostanemo što normalniji ovim okolnostima pandemije, da djeca dobivaju svoj odgojno-obrazovni servis u školi, da budu neposredno na nastavi, da nastavnici obavljaju svoj rad i misiju učenja i podučavanja djece te da pritom svi ostanemo normalni. Po meni, to je ključ cijele priče – zaključio je ravnatelj.

Distribucija brzih antigenskih testova započela je jutros i učenicima Srednje škole Koprivnica.

– Samotestiranje počinje u nedjelju navečer ili u ponedjeljak ujutro. Učenici se testiraju sukladno uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Roditelji razrednicima javljaju ako je rezultat testiranja pozitivan, a u suprotnom se smatra da je rezultat testa negativan – napomenula je ravnateljica Manuela Gregurić.

Manuela Gregurić. Snimio Marko Posavec.

Pokušali smo doznati kakva je situacija u Obrtničkoj školi Koprivnica, no odgovor do zaključenja članka nismo dobili.

zatvori