Utorak, 7. svibnja 2024.

Oporba zbunjena oko dizanja kredita od 10 milijuna kuna, Jakšić: Neke stvari ponavljam kao papagaj kad je riječ o zaduživanju

Najavljeno kratkoročno zaduživanje Grada Koprivnice očekivano je izazvalo negativne reakcije na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo, kredit od 10 milijuna kuna Gradska je uprava morala podići kako bi se kupila potrebna oprema za buduću osnovnu školu na Podolicama, a što je vijećnicima na sjednici objasnio gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Kad smo kretali u gradnju dvorane Osnovne škole Đuro Ester, kao i gradnju osnovne škole na Podolicama, imali smo izravnu komunikaciju s premijerom Andrejom Plenkovićem i Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Tada nam je u dva navrata rečeno da je na nama da sagradimo objekte, a da će samo opremanje biti na teret države. E sad, nažalost ili hvala Bogu, ali radovi na Podolicama idu puno brže od onoga što smo očekivali, ali i od reakcije države. Naravno da nemamo slobodnih desetak milijuna kuna da ih samo tako rasporedimo i ovo je jedan korak da se sama škola dovrši – rekao je Jakšić.

>> GRAD DIŽE KREDIT Pal: Vlada još nije ispunila obećanje, a nama treba izvor za opremanje škole na Podolicama

Prva kritika stigla je iz redova HNS-a. Vijećnik Goran Pakasin kazao je da ga je podizanje kredita iznenadilo s obzirom na to da je tek nedavno donesen proračun za ovu godinu.

– Plan rashoda i prihoda smo donijeli prije malo više od mjesec i pol dana, a već sad moramo dizati kredit. Ta je stavka već bila definirana u planu za opremanje škole s nekakvih osam milijuna kuna. Ako usvajamo ovakav kredit onda moramo raditi i promjenu plana za ovu godinu što se tiče njegove otplate jer je u planu koji smo donijeli već postojao tekući otplatni plan kredita – naglasio je.

Za riječ se javio i HDZ-ov Saša Cestar kojemu je problematičan sam iznos koji će biti namijenjen opremanju škole.

– Ispred Kluba vijećnika HDZ-a mogu reći da ne znamo koji dio sredstava od tog kredita otpada na opremanje. U obrazloženju za tekuću likvidnost ne piše ništa direktno za opremanje škole na Podolicama stoga ne znamo koji je to iznos. Iz tog razloga ne možemo podržati dizanje kredita. Također, zanima me imamo li kakav pisani trag da će nam to biti refundirano? – upitao je Cestar.

Ovakve su kritike pomalo iznervirale gradonačelnika koji smatra da je sve vezano uz podizanje kredita u ovakvim slučajevima već dovoljno detaljno objasnio ne prethodnim sjednicama.

– Ponavljam kao papagaj već nekoliko godina da tempo vraćanja sredstava jednostavno nije takav da bismo to samo tako mogli riješiti iz proračuna grada Koprivnice. Da podsjetim, imamo potraživanja od strane države u iznosu od četiri milijuna kuna za vrtić u Starigradu, a tu je i ponešto drugih projekata gdje čekamo sredstva i ne sumnjam da ćemo ih dobiti. Bez obzira na sve ono što smo radili, prostor za preuzimanje ful kapaciteta tih investicija nemamo – rekao je Jakšić i dodao da prema odluci ministra financija Zdravka Marića kratkoročni krediti ne ulaze u tekuće zaduženje grada.

Na kraju je odgovorio Cestaru i na pitanje oko jamstva da će Gradska uprava novac za opremanje škole zaista i dobiti.

– Ne bi bilo korektno da pričam protiv Vlade, a uostalom imate svjedoke iz vlastite stranke sa zatvorenih sastanaka na kojima se pričalo o obećanju koje je izašlo iz usta resornog ministra i Andreja Plenkovića. Nismo imali javnog bilježnika, ali priča ide i mislim da ne bismo trebali imati problema – zaključio je gradonačelnik.

zatvori