Petak, 24. svibnja 2024.

Jakšić: Na Starogradsku idu kamere i usporivači, ali očito je i da imamo problem vozačke nekulture

Prošlo je točno tjedan dana otkako se dogodila teška prometna nesreća na raskrižju Starogradske, Bilogorske i Ulice kraljice Jelene.

Glasnogovornica Policijske uprave koprivničko-križevačke Dijana Žagar kazala je da je na spornom raskrižju od 2017. do 2021. godine zabilježeno šest prometnih nesreća, a ozlijeđeno je sedam osoba.

>> FOTO: POZNATI DETALJI Mlada vozačica (18) skrivila prometnu na Starogradskoj

– Uzroci događanja prometnih nesreća bili su oduzimanje prednosti prolaska i to u pet slučajeva te je uzrok jedne prometne nesreće bilo nepropisno uključivanje u promet – napomenula je Žagar i napomenula da se tijekom ove godine dogodila samo spomenuta nesreća u kojoj je jedna osoba ozlijeđena, a uzrok je bio oduzimanje prednosti prolaska.
Raskrižje Starogradske, Bilogorske i Ulice kraljice Jelene bilo je i tema posljednje sjednice koprivničkog Gradskog vijeća. Naime, HDZ-ov Franjo Marković napomenuo je da je riječ o problematičnom mjestu upitavši pritom razmišlja li se o nekim drugim prometnim rješenjima, odnosno postoji li mogućnost da se tamo napravi kružni tok.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je da dobivaju puno komentara upravo o tom raskrižju te naglasio da od Policijske uprave koprivničko-križevačke ni za jednu prometnu nesreću koja se tamo dogodila nisu dobili izvješće da se dogodila zato jer je neki defekt na samoj cesti.

– Dakle, sva izvješća koja mi dobivamo kao ključni razlog navode krivnju vozača – od prvog do zadnjeg, ali očito je da se unazad godinu, godinu i pol dana tamo nešto događa što ja teško dokučujem. Nejasno mi je kako nam je sad tamo uzrok svake prometne nesreće oduzimanje prava prednosti. Očito je netko zaboravljiv ili voli brzu vožnju – rekao je gradonačelnik.

Napomenuo je kako s aspekta prometne struke koja to stalno prati, tamo ne postoji dovoljno velik prometni koridor za rotor.

– Sigurno je da tamo idu kamera i usporivači prometa pa ćemo onda vidjeti je li to i krajnje rješenje i ipak možda neke stvari malo splasnu. Samo da vas podsjetim, kad smo išli s povišenim zebrama u središtu grada, prigovarali su nam da ćemo oštećivati ljudima automobile. Teško je tu naći onaj krajnji balans da budu zadovoljni i pješaci i vozači, ali očito je da imamo problem vozačke nekulture. Očito je da se bez kamera, usporivača, rotora tamo gdje je moguće, ili semafor, stvari neće riješiti bez obzira na to koliko smo svi zajedno napravili da bismo imali kvalitetnije, frekventnije i sigurnije prometnice – zaključio je Jakšić.

Kao zanimljivost je istaknuo da se prometne crne točke sele s punkta na punkt.

– Unazad nekoliko godina uložili smo puno sredstava u raskrsnice, semafore, rotore, ležeće policajce, povišene zebre, dakle u sve ono što se od nas očekuje da radimo. Ono što je vrlo zanimljivo je da prvo imamo navlačenje oko toga da bi se ta određena ulica trebala rekonstruirati zbog sigurnosti, pogotovo na one gdje imamo veću frekvenciju prometa, a onda kad mi to sve napravimo, tada nakon godinu do dvije imamo novu raspravu da se prometnica pretvorila u autocestu i odjednom je svima narušena sigurnost. Ispada da je puno bolje kad ne radimo i ostavljamo ceste u rupama. Naravno, apsolutno se šalim i banaliziram. I za Ulicu Mihovila Pavleka Miškine smo imali takve rasprave, i nakon Bjelovarske ceste i Ulice braće Radića imamo takve rasprave, a sada nam se pojavljuje Starogradska ulica. Gdje god mi rekonstruiramo ulicu, nakon toga je tamo autocesta – objasnio je gradonačelnik.

Dodao je da jedino gdje se to ne događa, jest Ulica Hrvatske državnosti.

– No, tamo smo nakon što smo ju rekonstruirali pak dobivali kritike zašto je toliko uska i da što sad s time želimo postići. Koliko ja znam, tamo nemamo prometnih nesreća i čini se da se to pokazalo kao dobro rješenje, naravno to na Starogradskoj ne možemo napraviti – istaknuo je.

>> Forjan: Čujem da ‘pametna ulica’ ima novo ime – Bedakov prolaz, Jakšić: To je zločesta konstatacija

Što se tiče prometne infrastrukture, Jakšić je podsjetio da je napravljen rotor u Ulici braće Radića, ove godine se s Hrvatskim cestama rješava rotor Zagrebačka – Križevačka, projektira se rotor na Trg mladosti i rotor kod HAK-a.

>> FOTO U Koprivnici će se graditi još dva rotora – jedan na Trgu mladosti i jedan kod HAK-a

– Imamo stalnu komunikaciju s Hrvatskim cestama i oko podvožnjaka kod Podravke, ali zanimljivo je da to sad unazad dvije godine više nije tema, a prije pet godina je bila tema. Našli smo određena rješenja na Peteranskoj cesti i Ulici Čarda pri čemu smo svi dobivali pitanja što radimo pa se pokazalo bolje nego što je bilo, iako tu moram reći da nas čeka još jedna nova situacija s obzirom na drugi kolosijek pruge – zaključio je gradonačelnik.

zatvori