Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Završena obnova muzejskog podruma, Čimin: U funkciju će biti stavljene prostorije koje su zadnjih desetljeća bile nekorištene

Potpuno je obnovljen podrumski prostor zgrade Muzeja grada Koprivnice, a radovi koji su izvedeni unatrag godinu dana vrijedni su više od 1,8 milijuna kuna.

Podsjetimo, obnova muzejskih prostorija dogovorena je u sklopu projekta ReVITAlize kojeg zajednički provode Grad Koprivnica i Muzej grada Koprivnice te Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura. Projekt je financiran u okviru Interreg V-A programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. te je usmjeren na revitalizaciju vinskog folklora i brendiranje istog u prekograničnoj regiji.

Rezultate projekta dogovorenog još 2020. godine u petak su predstavili gradonačelnik Mišel Jakšić, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin i direktor tvrtke coARt koja izvodi radove Mirko Patrčević.

– Zahvaljujući projektu u funkciju će biti stavljene prostorije koje su svih ovih desetljeća bile nekorištene. Učinili smo dobar posao jer dva mjeseca nakon što je posao obavljen ne osjeti se ustajalost. Ove prostorije će se trenutno koristiti za stalni izlagački prostor na temu tradicijskog vinogradarstva i pučke pobožnosti. Prostor će se u narednom periodu opremiti namještajem i audiovizualnom opremom – objasnio je Čimin.

U prostor su postavljene i potpuno nove instalacije, dodao je Patrčević.

– Odradili smo radove na sanaciji vlage i rekonstrukciji podrumskog dijela zgrade. Sanacija vlage bila je ključna za ovu zgradu. Također, morali smo spuštati temelje kako bi u funkciju stavili prostor podruma. Također odrađena je priprema za daljnje radove koji će se izvoditi. U potpunosti su rekonstruirane stepenice ulaza u podrum – objasnio je Patrčević.

Zadovoljstvo obnovom iskazao je gradonačelnik Jakšić.

– Ovom smo obnovom dobili reprezentativan muzejski prostor te se pokazalo koliko je ovo ulaganje bilo važno i koliko nam je dobroga donijelo, jer puno toga se riješilo i za neke buduće investicije. Pokazali smo da znamo čuvati baštinu i da imamo visoki kapacitet za povlačenje europskih sredstava – kazao je Jakšić.

Dodajmo da će se u okviru projekta financirati oprema i tradicionalni postavi predviđeni za izložbe iz područja vinskog folklora. Prije nekoliko dana završio je postupak nabave muzejske opreme i namještaja, a ovih se dana očekuje potpisivanje ugovora s odabranim ponuđačem, tvrkom Labor iz Koprivnice.

zatvori