Četvrtak, 2. svibnja 2024.

PROJEKT REVITALIZE Obnova koprivničkog muzeja počinje na proljeće, prvi na redu je podrum

Početna konferencija projekta „reVitalize“ održana je danas, u ponedjeljak, u Muzeju grada Koprivnice.

Grad Koprivnica i partneri Muzej grada Koprivnice te Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura početkom listopada započeli su provedbu projekta “Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja” – “reVitalize”.

U okviru projekta djelomice će se energetski obnoviti zgrada muzeja, dok će se u Totszentmartonu u Mađarskoj izgraditi eko kuća. Isto tako financirat će se oprema i tradicionalni postavi predviđeni za izložbe iz područja vinskog folklora.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je kako vrijednost projekta iznosi oko milijun eura, od čega 400.000 eura otpada na Grad, a 130.000 eura na Muzej.

– Te brojke će doprinijeti tome da i dalje ostanemo u prvih 10 hrvatskih gradova po povlačenju europskih sredstava. Ovim ćemo projektom na jedan drugačiji način pokazati ono što imamo i čime se možemo ponositi, ne samo pred hrvatskom javnošću, nego i u ovom našem dijelu Europe. Kroz vinogradarske poslove pokazat ćemo kako je to nekada izgledalo, ali na jedan moderniji način. Nadam se da ćemo ovaj korak iskoristiti za to da i dalje nastavimo brendirati našu eno i gastro ponudu jer imamo dosta toga s čime se možemo pohvaliti pa i izvesti izvan granica naše županije – kazao je Jakšić.

Snimila Tea Jurković.

Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, napomenuo je kako je cilj ovog projekta početi s obnovom zgrade stare gradske vijećnice iz sredine 17. stoljeća kao najstarijeg sačuvanog objekta u Koprivnici.

– Na taj način želimo pokazati da nam je važan ovaj objekt koji imamo u planu ubuduće iskoristiti u izložbene svrhe od podruma pa do krovišta. Uvijek počinjemo s podrumskim prostorijama s obzirom na to da su one najpodložnije utjecaju vlage, koja se širi na prizemlje i prvi kat i to je ono s čim se muzealci bore već 40-ak godina – napomenuo je Čimin.

Dodao je kako će dugačak hodnik iskoristiti za drvenu cestu, odnosno, rekonstrukciju ceste koju su pronašli na prostoru Esterove ulice iz 17. stoljeća, a zatim će razjediniti dvije podrumske prostorije.

– Jedna će služiti za predstavljanje sakralnosti, a druga za vinogradarstvo. Sakralnost će početi od 12. stoljeća, najstarijih arheoloških i povijesnih zapisa na ovom prostoru, a završit će s 18. Iz srednjeg vijeka imamo malo ostavština, ali zato imamo puno iz 19. i 20. stoljeća. Sve ćemo skupa povezati u jednu priču gdje jedno prati drugo i na taj ćemo način zaokružiti priču u turistički proizvod koji će biti atraktivan, suvremen i produkt interakcije i komunikacije raznih stručnjaka – istaknuo je ravnatelj koprivničkog muzeja.

Snimila Tea Jurković.

Maja Balaško Kiš, voditeljica projekta i Odsjeka za europske poslove, kazala je kako je ovo nastavak projekta RefurbCulture koji su proveli 2019. godine, a iz kojeg su uspjeli napraviti dokumentaciju za energetsku obnovu cijele zgrade muzeja.

– U ovom projektu provodit ćemo aktivnosti koje se tiču rekonstrukcije muzeja i to prve dvije faze sukladno glavnom projektu. Prva faza obuhvaća sanaciju vlage, dok druga faza obuhvaća rekonstrukciju podruma. U drugom dijelu projekta uslijedit će opremanje prostora namještajem i audiovizualnom opremom. Trenutno smo u postupku realizacije javne nabave za sklapanje ugovora s izvođačem radova, koji bi trebali započeti u ožujku sljedeće godine, a njihov završetak očekujemo tijekom 2021. godine. Preostalo vrijeme iskoristit ćemo za organizaciju raznih kulturno-turističkih događaja kao što su Martinje, Vincekovo, Winefest i slično. Sve u cilju da se oformi jedna nova kulturno turistička ponuda – zaključila je Balaško Kiš.

Snimila Tea Jurković.
zatvori