Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Održan stručni program osposobljavanja čelnika i članova stožera civilne zaštite s područja županije

U prostorijama HGK Županijske komore Koprivnica održan je program stručnog osposobljavanja čelnika i članova stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne samouprave s područja Koprivničko-križevačke županije.

Kako su priopćili iz Službe ureda župana, osposobljavanje su provodili djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, a prisustvovali su mu Ratimir Ljubić, zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, sa suradnicima, ali i članovi županijskog stožera, ravnatelji zdravstvenih ustanova, operativnih snaga i žurnih službi te predstavnici Stožera civilne zaštite Grada Koprivnice.

– Program osposobljavanja je otvorio Stjepan Huzjak, načelnik Nastavnog nacionalnog središta civilne zaštite, koji je predstavio program te istaknuo kako je cilj izobrazbe osposobljavanje nositelja sustava kriznog upravljanja te operativnih snaga i svih sudionika sustava za učinkovito upravljanje kriznim događajima – objasnili su.

Spomenimo da su programom bili obuhvaćeni tematski moduli koji su detaljnije elaborirali važnost stožernog upravljanja te donošenja i provedbe planskih dokumenata u sustavu civilne zaštite poput nacionalne strategije upravljanja rizicima, procjene rizika županije, gradova i općina te plana djelovanja civilne zaštite.

– Naglasak je stavljen i na korištenje IT sustava te komunikacijski aspekt kao jedan od ključnih elementa u sustavu civilne zaštite, posebice u dijelu kriznog komuniciranja te odnosa s javnošću i medijima – nastavili su u Službi ureda župana i dodali kako su sudionici kroz simulacijsku vježbu izvanrednog događaja imali prilike primijeniti znanja te tako razmijeniti iskustva koja su stekli u pandemijskom vremenu i kriznim situacijama.

Na kraju osposobljavanja zahvalu predstavnicima te svim sudionicima je uime Županije i županijskog stožera uputila Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda župana, koja je istaknula važnost prevencije, kontinuirane edukacije i adekvatne pripreme sustava.

>> FOTO Čelnici jedinica lokalne i područne samouprave osposobljeni su za poslove civilne zaštite

Podsjetimo, prema Zakonu o sustavu civilne zaštite, članovi stožera dužni su proći program osposobljavanja u roku od godine dana od imenovanja za što je ravnateljstvo izradilo i program. Županija je u studenom prošle godine već bila domaćin osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne samouprave s područja naše, ali Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije.

zatvori